Aku ja Janne ponnistivat menestykseen Riihimäen Nuorisoteatterista

Riihimäen Nuorisoteatterista on kasvanut merkittävä kulttuuritoimija. Harvasta pienestä kaupungista tulee yhtä paljon mielenkiintoisia persoonia maan viihde- ja teatteriestradeille kuin Riihimäeltä viime vuosina. Esimerkiksi sellaisia kuin Aku Hirviniemi ja Janne Kataja.

Lasten- ja nuortenteatterit
Janne Kataja
Janne Kataja.Sari Törmikoski / Yle
Aku Hirviniemi ja Janne Kataja teatterilavalla

Riihimäen Nuorisoteatterin vahvuus on parinkymmenen toimintavuoden aikana ollut se, että nuoret tekevät itse mahdollisimman paljon ja myös ohjaavat nuorempiaan. Niinpä esimerkiksi näyttelijä Aku Hirviniemi ja juontaja, koomikko Janne Katajakin ovat näyttelemisen ohella ohjanneet, lavastaneet, myyneet lippuja, luutunneet ja vahanneet lattioita, keränneet rahaa, materiaaleja ja mitä vielä.

Katajan mukaan Nuorisoteatteri onkin ollut hyvä "koulu" niin nykyisen ammatin kuin yrittäjyydenkin kannalta.

- Kaikki on mahdollista, jos siihen käyttää paljon voimavaroja ja panostaa, sanoo Kataja oppineensa.

Lisäksi teatterista sai "ihan huikean sosiaalisen verkoston, koska monet täällä silloin olleet ihmiset on jollakinlailla alalla edelleen".

Sohvaperuna ihastui teatteriin

Jos Janne Kataja oli villi lapsi, jonka arveltiin hieman rauhoittuvan teatteritoiminnan parissa, oli Aku Hirviniemi sanojensa mukaan ujo sohvaperuna. Hänet äiti lopulta suorastaan pakotti teatteriharrastuksen pariin.

- Oikeastaan mä en olis ensimmäisenä päivänä, kun oli ilmottautumispäivä, halunnut tulla (Nuorisoteatteriin). Muistan vielä elävästi, kun mä jotenkin piilouduin semmoisen lainapeitteen alle meiän pihalla. "Mä en haluu lähtee harrastamaan mitään uutta", mut sit äiti sai väenvängällä houkuteltua mut.

Silloin Hirviniemi oli 9-vuotias. Uusien nuorisoteatterilaisten vastaanottokomiteassa oli kikkarapäinen Janne Kataja, joka 12-vuotiaana oli jo teatterin konkareita. Loppu onkin sitten jo ainakin jonkinlaista historiaa.

Sekä Kataja että Hirviniemi kiittelevät sitä, että Nuorisoteatterissa on saanut tehdä asioita monipuolisesti ja ottaa vastuuta. Se on ollut ehkä yksi syy, miksi Riihimäeltä on kaksikon lisäksi tullut muitakin lahjakkaita nuoria viihde- ja teatterialalle.

Talon henki on parasta

Käsikirjoittaja, ohjaaja, näyttelijä ja Nuorisoteatterin kasvatti Niina Lahtinen tietää, mikä Nuorisoteatterissa on parasta.

- Mun mielestä tän talon henki. Se on käsittämätön, koska se imasee nää lapset ja nuoret kaikki mukaansa ja lapset rakastuu kaikki tähän paikkaan ja löytävät täältä hienon harrastuksen ja uusia ystäviä.

Janne ja Akukin tapaavat toisiaan edelleen lähes päivittäin.

Lähteet: YLE Häme / Tiina Kokko