Vesisohjo vaikeuttaa merikalastusta

Hankalat jääolosuhteet vaikeuttavat merikalastusta Uudenmaan rannikolla. Lumen painamalle jäälle on noussut vettä, jonka vuoksi sohjoa on paikoin kymmeniä senttejä.

merikalastus
Moottorikelkalla ei enää ole jäälle joka paikassa asiaa.
Jarkko Riikonen / Yle

Jään päälle heti alkutalvesta sataneen paksun lumikerroksen vuoksi jää ei myöskään ole kaikkialla vahvistunut tarpeeksi. Uudenmaan kalatalousyhteisöjen liiton toiminnanjohtaja Erkki Virtasen mukaan heikot jäät eivät vetensä tuntevia kalastajia pelota.

Sohjo kuitenkin estää tehokkaasti kulkemisen pyydyksille. Moottorikelkat ja mönkijät eivät vesisohjossa pääse liikkumaan.

- Tilanne on hyvinkin hankala. Ilmalle emme mahda mitään. Tämähän on oikeastaan toisinto viime vuodesta, että jään päällä on vettä, vaikka pakkasta on kumpanakin talvena ollut, sanoo Virtanen.

Virtasen mukaan paksu lumivaippa eristää kuin lasivilla.

- Tarvittaisiin reilut suojakelit. Jos lumi kastuisi kunnolla ja tulisi pakkasta, niin pääsisi vähän liikkumaan.

Kotimaista kalaa saa kohtuullisesti

Tällä hetkellä kotimaisen kalan tarjonta on paljolti kirjolohen ja kasvatetun siian varassa.

Osa kalastajista esimerkiksi Porvoossa on kuitenkin saanut poljettua urat pyydyksilleen. Niinpä kotimaista merikalaa on kaikesta huolimatta jonkun verran saatavilla. Silakan pyynti on onnistunut kohtuullisesti, ja myös pieniä määriä kuhaa liikkuu silloin tällöin.

Hakaniemen kauppahallin Reitin Kalasta kerrotaan, että kauden sesonkituotetta eli madetta on onneksi saatu rysistä lähes päivittäin.

Lähteet: YLE Helsinki