Ranskalaisjärjestöt haastavat Ben Alin oikeuteen

Ranskalaiset ihmisoikeusjärjestöt Sherpa ja Transparency syyttävät Tunisian paennutta presidenttiä Zine al-Abidine Ben Alia korruptiosta ja valtion varojen väärinkäytöstä sekä rahanpesusta. Järjestöt aikovat oikeusteitse varmistaa, että Ben Alin varat Ranskassa jäädytetään.

Ulkomaat
Presidentti Zine Al-Abidine Ben Al
Tunisian pitkään hallinnut presidentti Zine Al-Abidine Ben Ali.EPA/STR

Sherpa-järjestön perustajan mukaan Ben Alin perheellä on Ranskassa suuria ja hämäriä kiinteistöomistuksia. Ranskan hallitus totesi viikonloppuna tiedotusvälineille, ettei omaisuuden arvo ole selvillä. Pankit on määrätty penkomaan asiaa.

Tunisialainen oppositiojohtaja Moncef Marzouki puolestaan sanoo, että vastanimitetty hallitus on yhtenäisyyshallitus vain nimellisesti, tosiasiassa se hänen mukaansa pönkittää yhä vanhaa valtaa, koska siinä on mukana useita Ben Alin ja tämän RCD-puolueen kannattajia. Tunisia tarvitsee enemmän, vasemmistolaisjohtaja katsoo.

Ben Ali kielsi Marzoukin maallisen CPR-vasemmistopuolueen, mutta nyt se toivoo lupaa olla mukana seuraavissa vaaleissa. Marzouki itse harkitsee vielä, lähteäkö mukaan presidentinvaaleihin. Tiistaina hän aikoo palata maanpaosta Tunisiaan.

Lähteet: AFP, Reuters