Ihminen pystyy mihin vaan

Liminkalaisen kirjailijan Essi Kummun romaani Karhun Kuolema vei tekijältään neljä vuotta, vieden kirjailijan henkisesti oman kestokykynsä äärirajoille. Essi Kummu ei tunteitaan säästele, aistillisuus ja tunteellisuus kun määrittävät kirjailijan tekijyyttä. "Jos tekijän motivaatioihin liittyy sielullista kilvoittelua, on se erityisen raskasta."

Essi Kummu on kirjailija, joka luottaa itseensä. Kuva: YLE / Liisa Louhela

- Ensimmäisen novellini ikinä lähetin Me Naisten novellikilpailuun ja se sijoittui heti toiseksi. Ajattelin, että jumalauta minä olen nero ja tästä vaan kirja seuraavaksi, Kummu kertoo nauraen.

Essi Kummu suhtautuu kirjan tekemiseen leikkinä. Alun alkaen ajatus kirjasta ei ollut sen kummempi asia tai itsetarkoitus.

- Minussa oli sellainen käsittämätön kaikkivoipaisuuskuvitelma, joka on lapsilla. Että minua on mahdoton pysäyttää, että minä omistan koko maailman.

Kummu ajattelee buddhalaisittain, liiallisen itsetietoisuuden kuiskivan ihmiseen riittämättömyyden ajatuksia ja muihin ihmisiin vertailua.

- Mielestäni kuvitelma kaikkivoipaisuudesta on tervettä. Terve sielu tietää että koko maailma rakastaa häntä ja sitä pystyy mihin tahansa, kirjailija toteaa.

Vastikään Suomen Kirjailijaliittoon valittu Kummu on alkanut vasta viime aikoina mieltää itsensä kirjailijaksi. Ajan myötä myös nöyryys on astunut mukaan kuvioihin.

Peruselementtien lähellä ymmärtää olevansa olemassa

Limingan Kummu on valinnut asuinpaikakseen luonnonläheisyyden vuoksi. Kummu jakaa huolensa puille. Metsässä kirjailija kokee, että hänet on kuultu ihmisenä. Kirjailijalla onkin tapana käydä päivittäin katselemassa aavoina merinä olevia peltoja.

- Siellä vaan tuuli tuulee. Siinä on lähellä Jumalaa ja kaikkea ympärillä. Ilman, maan, tulen, peruselementtien lähellä ymmärtää olevansa olemassa, kirjailija kertoo.

Kummun kuopus - Karhun kuolema - käsittelee yhtenä teemanaan kyläyhteisön suhtautumista kylän outoon lintuun, Stellaan, joka rakastuu karhuun. Kummu halusi herätellä romaaninsa henkilöitä itsensä suremisen sijaan arvostamaan sitä luontoa ja kauneutta, minkä keskellä he elävät.

- Paavo Rintalan Jumala on kauneus- teoksessa kuvaillaan Vilho Lampea, joka samoilla lakeuksilla missä itse asun, huutaa keskellä peltoa että ”Jumalauta, maisema olen minä, minä olen maisema!", Kummu kertoo.

- Halusin sanoa niille että jumalauta te olette itse se maisema, katsokaa nyt. Olisin halunnut saattaa heitä siihen tilaan, missä mielestäni alkaa aikuisuus, kun pystyy tunnustamaan itselleen, että minä olen vastuussa omasta elämästäni ja minä olen valinnut sijaita juuri tässä, Kummu muotoilee.

Kirjoittaminen alkaa kuvien näkemisestä

Kirjailija näkee kielellisyyden olevan viimeisimpiä tapoja, jonka kautta hän kokee sisäisesti asioita. Kaikki alkaa kuvien näkemisestä. Essi Kummu vierastaa asioiden jatkuvaa järkiperäistämistä ja määrittelyä. Vaikkakin Kummu kokee älyllisyyden olevan kiihoittavaa kaikin tavoin, hän kehottaa jättämään tilaa myös hämmennykselle, aistillisuudelle ja tunteille.

- Jos vain älyllä ottaa haltuun ja työskentelee vain älyn kanssa, on hirveän vähän kanssa tekemisissä.

Kummun mukaan ainoastaan älyn varassa toimiva ihminen ei pääse kovinkaan pitkälle.

- Älyllä voi naulata kaikki asiat kiinni ja sitten ne on kiinni ja pysyy, eikä aukea, Kummu toteaa.

YLE Oulun nuoria pohjoispohjalaisia naiskirjailijoita esittelevässä sarjassamme esittelemme joka tiistai yhden kirjailijan. Esittelyvuorossa oleva kirjailija saa esittää joka viikko yhden mieltä askarruttavan kysymyksen seuraavan viikon kirjailijalle.

Edellisellä kerralla runoilija Pia Ronkainen esitti Kummulle kysymyksen:

"Olen juuri lukenut Essin vastailmestyneen Karhun Kuolema- teoksen, huomasin että hän on siinä taitavasti piirtänyt useamman muotokuvan. Minua kiinnostaisi tietää, kenen muotokuva hänelle piirtyi ensimmäisenä. Oliko se Fanny, Stella, Alex vai ehkä se kylä missä nämä kaikki asiat siinä kirjassa tapahtuvat?"

- Kylä oli ensimmäinen ja hienoa että se on mainittu muotokuvan kohteena, koska se on minulle ilman muuta yksi päähenkilö ja persoona. Kylä on keskeinen ja voimallinen hahmo, persoonallinen, rehevä ja mehevä hahmo, johon itsellänikin on viha-rakkaus-suhde, vastasi Essi Kummu.