1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lieksa

Välimeri soi Lieksan Vaskiviikolla

Välimeren maiden musiikki ja muusikot ovat kuuluvassa roolissa tulevan kesän Lieksan Vaskiviikolla. Heinäkuun viimeisellä viikolla eri puolilla Lieksaa järjestettävän tapahtuman teemasoitin on baritonitorvi.

Lieksa
The Mediterranean Chamber Brass.
The Mediterranean Chamber Brass.Yhtyeen promootiokuva

Maanantaina julkistetun ohjelmiston mukaan Lieksassa esiintyvät muun muassa Gomalan Brass Italiasta ja Mediterranean Chamber Brass Espanjasta. Luvassa on myös japanilaisia ja puolalaisia taitureita.

Välimeren musiikkituotantoa edustaa esimerkiksi italialaisen oopperan suosikkiteos, Giuseppe Verdin Aida, joka kuullaan vaskiversiona. Gomalan Brassin muusikot sekä soittavat, laulavat että näyttelevät koko oopperan.

Solistisia tähtivieraita ulkomailta ovat muun muassa trumpetisti Allen Vizzutti, baritonitorvitaiteilijat Brian Bowman ja Tormod Flaten, käyrätorvisti Frank Lloyd, pasunisti Juan Carlos Matamoros sekä tuubisti Steve Sykes. Lisäksi lavalle nousevat lukuisat suomalaiset vaskimestarit.

Konserttitarjontaan kuuluu esimerkiksi Sinfoninen puhallinorkesteri Sisun kantaesitys Arttu Sipilän eufonium(barotonitorvi)konsertosta, jonka solistina on Jukka Myllys ja kapellimestarina Atso Almila. Lapsille pidetään kaksi omaa konserttia, joista toisessa tutustutaan vaskipuhaltimiin.

Vaskiviikon teemasoitin on baritonitorvi. Tämän soittimen taitajat ottavat mittaa myös kansainvälisessä kilpailussa, jonka finalisteja säestää Kaartin soittokunta.

Päiväsoittoja kuullaan tuttuun tapaan pitkin kaupunkia. Lisäksi lieksalainen KukkoBoys-vaskikvintetti aloittaa maailmankiertueensa ajamalla yhdessä päivässä Pielisen ympäri pysähtyen välillä viihdyttämään soitollaan ihmisiä.

Omana tapahtumanaan järjestettävän Vaskiteltan ohjelmistossa ovat muun muassa Jean S., Frederik ja Stella.

Lieksan Vaskiviikko järjestetään 22.-30. päivä heinäkuuta.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala

Lue seuraavaksi