Robotti voi palauttaa kävelykyvyn

Jos sairaus vie kävelykyvyn, niin nykytekniikan laitteilla taito kaivetaan esiin. Pohjoismaiden ensimmäinen kävelyrobotti on auttanut muun muassa neurologisista sairauksista kärsiviä kävelemään elokuusta saakka Kannuksen Kitinkannuksen kuntoutuslaitoksessa.

robotit
Toimittaja Petri Kuikka testaa kävelyrobottia.
Toimittaja Petri Kuikka testaa Kannuksen Kitinkannuksen kävelyrobottia fysioterapeutti Piia Vuotilan avustuksella.YLE / Petri Kuikka

Ennen laitteen hankintaa Kitinkannuksen henkilöstö teki opintomatkoja keskieurooppalaisiin kuntoutuksen edelläkävijäklinikoihin, Sveitsiin, Saksaan ja Itävaltaan. Tulokset olivat vakuuttavia. Laite toimi sekä selkäydinvammaisille että neurologisista sairauksista, kuten MS- ja Parkinsonin taudista kärsiville. Saman tien Lokomat-robotti tilattiin Kannukseen.

- Kun vakava sairaus vie kävelytaidon ja kävely muuttuu, ei taitoa opita kuin kävelemällä. Vanhat fysioterapian keinot auttavat tässä vain rajoitetusti. Uusi robotti on antanut tähän mennessä tehokkaimman avun, uskoo osastonhoitaja Pirkko Kesti Kannuksen Kitinkannuksesta.

Toistoja toistojen perään

Asiakkaat ovat opetelleet kävelyrobotin tahdissa juoksumatolla elokuusta asti. Eräs asiakas kärsi kuntoutukseen tullessaan pahasta selkäydinvammasta, eikä kyennyt liikkumaan ilman apua. Kuukauden kuntoutusjaksolla asiakas kävi robotissa kahdeksan kertaa ja muutos oli näkyvä.

- Asiakas pystyi ottamaan askelia ja laittamaan painoa jaloille. Myös neurologiset oireet vähenivät ja kävelyvarmuus lisääntyi, kertoo osastonhoitaja Kesti.

Samalla, kun robotti opettaa oikeaa kävelytekniikkaa, niin se pommittaa myös aivoille viestiä, miten pitää kävellä. Kun toistoja tulee tarpeeksi, aivot alkavat muistaa. Silloin vähennetään robotin tekemää työtä, ja ihminen ottaa vetovuoron.

- Alkuun laitteessa kävellään vain 10-15 minuuttia, mutta taitojen karttuessa kestoa voidaan lisätä jopa 45 minuuttiin. Siinä tulee oikein hiki, Kesti kertoo.

Kitinkannuksen satsaus tulevaisuuden kuntoutukseen herätti melkoista mielenkiintoa myös Lääkäripäivillä. Kannuksessa ollaankin nyt odottavalla kannalla.

- Tämä on kuntoutujien etu, että teknologia tarjoaa jotain uutta ja erilaista, josta saa todistettavasti hyötyä, tiivistää Kesti.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa