Veronkorotukset ja pakkanen nostavat sähkölaskua

Kova pakkastalvi on nostanut sähkönkulutusta. Kemin Energian toimitusjohtaja Anne Salo-oja kertoo, että sähköllä omakotitalonsa lämmittäneen tasauslaskussa on karkeasti arvioiden noin yhden kuukauden sähkölaskun suuruinen lisäerä.

sähkö
Sähkömittari
Sähkömittarit takovat senttejä energiayhtiöille ensi vuonna entistä tiuhempaan.YLE / Paavo Koponen

Tänä vuonna sähkölasku kasvaa edelleen. Energiamarkkinaviraston mukaan tammikuun sähkölasku on sähkölämmittäjällä viidenneksen suurempi kuin vuosi sitten. Koko vuonna sähkölämmitystalouksille kertyi korotusta keskimäärin 373 euroa. Salo-oja kertoo, että vuoden alussa hintaa on nostanut eniten sähköveron kaksinkertaistuminen.

- Suurin yksittäinen korotus on ollut se, että sähköön sisältyvää enrgiaveroa korotettiin vuoden alusta aika roimasti eli se kaksinkertaistui. Eli kotitalousasiakas maksaa jokaiselta kilowattitunnilta kaksi senttiä pelkästään sähköveroa. Sitten sähkön markkinahinnat ovat nousseet ja sitä kautta on noussut sähköenergia hinta ja aika monessa yhtiössä on nostettu myös sähkön siirtohintoja, Salo-oja sanoo.

Kemin Energia nosti vuoden alussa sähkön siirtohintaa viidellä prosentilla ja Oulun sähkönmyynti nostaa kuun vaihteessa energian hintaa keskimäärin kahdeksalla prosentilla. Energiamarkkinaviraston mukaan 30 prosenttia kuluttajan sähkölaskusta on veroa.

Ydinsähköstä vakautta hintatasoon

Pitkällä tähtäimellä sähkön hintaa voi helpottaa ydinsähkö, koska myös sähköyhtiöt ovat osakkaina ydinvoimahankkeissa.

- Voimalahankkeet ovat sen tyyppisiä, että niissä sähkön hinta muodostuu pitkälle pääoma- ja rahoituskulujen kautta. Eli hinta on helposti ennustettavissa. Kun energiayhtiöllä on enemmän ydinsähköä käytettävissä, tarvitsee ostaa vähemmän pörssisähköä, mikä tuo vakautta hintatasoon. Voimalat ovat kuitenkin käytössä vasta vuoden 2020 jälkeen, eli tässä on aika monta vuotta odotettavana, Salo-oja muistuttaa.

Lähteet: YLE Perämeri