Kaatumistapaturmia voidaan ehkäistä

Härmänmaalla on saatu huimia tuloksia kaatumisonnettomuuksien vähentämisessä. Kepeät Kintut -hankkeessa yli sadan ikäihmisen ryhmälle testatulla liikuntamallilla vähennettiin kaatumiset alle puoleen. Kaatuminen on ikäihmisten yleisin kotitapaturmatyyppi.

ikääntyneet
Iäkkäämpi nainen pitää käsien yläpuolle voimistelukeppiä.
Ylihärmäläiset Anna Ketomäki ja Aili Ahola ovat päättäneet välttää kaatumistapaturmat. (1:42) Kuvaus ja editointi Juha Kemppainen.

Ikäihmisten tapaturmista 80 prosenttia on kaatumisia tai matalalta putoamisia. Noin tuhat yli 65-vuotiasta kuolee vuosittain kaatumis- tai putoamistapaturman seurauksena. Määrä on kolminkertainen verrattuna liikenteessä menehtyneisiin. Tapaturmista aiheutuu myös esimerkiksi vakavia ja yhteiskunnalle kalliita lonkkamurtumia.

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt vuonna 2004 Voimaa vanhuuteen terveysliikuntaohjelman. Ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitämiseksi ja kotona selviytymisen tueksi on haettu mallia eri puolilla Suomea. Kauhavan alueella vastikään päättyneessä Kepeät Kintut -hankkeessa oli 117 miestä ja naista nykyisen Kauhavan alueelta. Iältään he olivat 68-87 -vuotiaita.

Terveysliikunnasta toimiva malli

Ryhmä kävi läpi kolmen kuukauden tehovalmennusjakson, jonka aikana harjoiteltiin kahdesti viikossa tasapainoa ja alaraajojen lihasvoimaa. Sen jälkeen seurasi viiden kuukauden mittainen ylläpitojakso, jolloin toimintaa oli kerran viikossa.

Terveysliikunnalla kaatumisia onnistuttiin vähentämään jopa 65 prosenttia. Luku perustuu osallistujille tehtyyn kyselytutkimukseen ennen ja jälkeen hankkeen. Hankkeen aikana myös omaehtoisen liikunnan harrastaminen lisääntyi.

Hankkeesta on luotu toimintamalli, jota voidaan hyödyntää myös muualla maakunnassa.

Lähteet: YLE Pohjanmaa