1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Åkerholm: Suomen takausten kipukynnys vielä kaukana

Ylen Aamu-tv:n haastattelemat asiantuntijat ovat erimielisiä euron kohtalosta. Pohjoismaiden investointipankin toimitusjohtaja Johnny Åkerholm katsoo, että euron kaatumiseen kenelläkään ei ole varaa. Hän ei myöskään ole huolissaan Suomen antamista takuista. Toimitusjohtaja Stefan Törnqvist Ålandsbankenista on eri mieltä.

Johnny Åkerholm
Talousvaikeudet pitävät yhä lukuisia EU-maita kurimuksessaan. Suomessa asti huolettaa se, liittyykö Kreikan ja Irlannin tavoin avun pyytäjiin uusia maita. EU:n valtiovarainministerit kokoontuvat tänään Brysseliin neuvottelemaan uusista toimista rahoitusvakauden turvaamiseksi. Mitä kaikesta ajattelee Pohjoismaiden Investointipankin toimitusjohtaja Johnny Åkerholm?

Suomen antamat vajaan kymmenen miljardin takaukset eivät Åkerholmin mukaan ole vielä edes lähellä kipukynnystä, koska todennäköisyys sille, että ne joudutaan maksamaan on varsin pieni.

Toimitusjohtaja Stefan Törnqvist Ålandsbankenista puolestaan katsoo, että poliitikot ja keskuspankki joutuvat työnsä puolesta kertomaan muunneltua totuutta. Törnqvist katsoo, että euron kohtalon ratkaisee viime kädessä upporikkaan Saksan äänestäjien tahto.

- Toivon, että olen väärässä ja euro säästyy valuuttana. Se on ollut hyväksi koko Euroopalle.

Åkerholm uskoo euron selviytyvän, mutta talouskriisi kestää hänen mukaansa vielä vuosia. Hän katsoo sen tuovan vääjäämättä myös perustavanlaatuisia poliittisia muutoksia ja esimerkiksi valtaa budjeteista tullaan viemään EU:n valvontaan.

Åkerholm katsoo Suomen toimineen rahoituskriisissä järkevästi.