Halikon sairaalan myyntipuheet herättävät hämmennystä

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri haluaa myydä Halikon sairaalan. 1920-luvulta asti toimineessa sairaalassa hoidetaan tällä hetkellä noin kuuttakymmentä psykiatrista potilasta. Potilaat ja heidän omaisensa ovat huolissaan hoidon jatkumisesta.

Halikko
Halikon sairaala.
Halikon sairaala.YLE / Sami Tammi

Sairaanhoitopiiri on kysynyt Salon kaupungilta halukkuutta ostaa sairaala. Aikaa vastauksen antamiselle on tosin vain pari kuukautta. Salon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juhani Nummentalo pitää aikataulua tiukkana. Päättäjille asia ei vielä ole edennyt, mutta Nummentalon mukaan virkamiesneuvotteluja on jo vireillä.

Nummentalo ei kuitenkaan usko, että kaupunki hankkisi kiinteistöt, sillä sillä on hartioillaan jo nyt lukuisia tyhjillään olevia kiinteistöjä.

Nummentalo on työskennellyt pitkään Halikon sairaalassa mielenterveyshoitajana. Hänen mielestään sairaanhoitopiiri on tehnyt myyntipäätöksen kiinteistönäkökulmasta, ja tietoja potilaiden jatkosijoituksesta ei ole annettu.

- Pahimmassa tapauksessa Salon kaupunki joutuu syntypukiksi hoidon lopettamisesta, jos se ei kiinteistöjä osta. Kiinteistöjen ei pitäisi ratkaista sitä, jatkuuko hoito Halikossa. Tulee mieleen, että mikäli Salon kaupunki ei kiinteistöjä osta, täältä lähtee hoitokin pois, Nummentalo pohtii.

Työ jatkuu hämmennyksestä huolimatta

Halikon sairaalassa työskennellään vielä normaalisti, vaikka huoli sairaalan tulevaisuudesta on suuri. Potilaita on Salon seudun lisäksi muun muassa Loimaalta.

Halikon sairaalan ylilääkärin Markku Toivosen mukaan yhteydenottoja on tullut niin henkilökunnalta kuin potilailta ja heidän omaisiltaankin.

- Tietenkin se vaikuttaa työintoon, mutta meillä on niin monia kehittämisprojekteja, että ne pitävät yllä työmoraalia ja työhaluja. Viimeisimmän kuukauden aikana useat potilaat ovat olleet yhteydessä ja tuskailleet, mistä he saavat sairaalahoitonsa. Tietenkin psykiatrista hoitoa tullaan antamaan, mutta onko se Halikossa, Turussa vai muualla, niin sen aika näyttää.

Paimion sairaalaa on väläytelty vaihtoehtoisena hoitopaikkana, Toivonen ei sen toimivuuteen mielisairaalana usko.

- Psykiatrisia sairaalatoimintoja pyritään liittämään valtakunnallisten strategioiden mukaan yleissairaaloiden yhteyteen. Siinä mielessä Paimio on täysin vastakkainen vaihtoehto. Se on vielä kauempana yleissairaalasta, kuin mitä Halikon sairaala on tällä hetkellä.

Tontilla useita rakennuksia

Parhaimmillaan Halikon sairaalassa on ollut noin 600 potilasta. Sairaala-alue on laaja. Vanha B-sairaala on jo rapistunut ja poissa käytöstä, mutta Toivola-rakennus on hyvässä kunnossa. Kokonaisuuteen kuuluu myös 20 hehtaarin tontti, jolla sijaitsevan puutarhan hoito oli takavuosina terapiamuotona.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtonen toteaa, että alueen ylläpito tulee kalliiksi sairaanhoitopiirille.

- Ennen uusia kiinteistöjä on meidän selvitettävä olemassa olevan rakennuskannan tehokas käyttö. Sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt joulukuussa ensimmäisenä toimenpiteenä, että Halikon sairaalasta on luovuttava. Se, miten ja millä aikataululla tämä tehdään, on vielä auki, Lehtonen kertoo.

Vaikka mielenterveyshoidossakin vannotaan enenevissä määrin avohoidon nimeen, ei laitospaikkoja voida kokonaan lakkauttaa.

- Psykiatrista hoitoa tulemme tarvitsemaan jatkossa, eli sitä ei voida ajaa alas. Mutta kun sen määrä on noin pieni on ainoana mahdollisuutena keskittäminen, Halikon alkuperäinen mitoitus on 600 potilasta ja nyt siellä on 60 potilasta. Yksinkertaisinta ja tehokkainta on luopua Halikon kiinteistöstä, Lehtonen toteaa.

Minne ja milloin?

Halikon sairaalan toimintojen korvaajaksi on Paimion lisäksi ollut esillä mm. Raisio ja Uusikaupunki.

Halikon sairaalan ylilääkäri Markku Toivonen uskoo, että päätös siirrosta vie toteuttamisineen vielä vuosia.

- Ainakaan pariin vuoteen sairaala ei joudu muuttamaan, On tässä sekin mahdollisuus, että mikäli kiinteistöt myydään, voisimme jatkaa täällä vuokralaisina. Mutta sitä pidän silti todennäköisenä, että jossain vaiheessa psykiatrinen hoito loppuu Halikossa, ja todennäköinen uusi hoitopaikka on Turun yliopistollinen keskussairaala ja sen uudet toimitilat, Toivonen toteaa.

Lähteet: YLE Turku