100-vuotias Kansallisooppera tavoittelee upouusia yleisöjä

Suomen Kansallisooppera pyrkii 100-vuotisjuhlavuonnaan houkuttelemaan katsomoon ihmisiä, joille ooppera on uusi kokemus. Kansallisoopperan taiteellisen johtajan Mikko Franckin mukaan temppuiluun ei silti pidä sortua, vaan oopperan tulee luottaa omiin vahvuuksiinsa.

kulttuuri
Suomen Kansallisooppera.
YLE

Suomen Kansallisoopperan juhlavuoden tavoite on löytää ihmisiä, jotka eivät koskaan ole käyneet oopperassa. Uusia katsojia pyritään tavoittamaan muun muassa kotimaan vierailuesityksillä. Helmikuussa vieraillaan Joensuussa Aleksis Kivi -oopperaesityksellä ja kesäkuun alussa Muuramessa Albert Herring -oopperan kanssa.

Juhlavuosi käynnistyi Suomen Kulttuurirahaston ja Kansallisoopperan yhteistyöprojektina tehtävän seikkailuooppera Robin Hoodin kantaesityksellä. Oopperan toivotaan kiinnostavan erityisesti poikia.

Robin Hood on yksi tämän vuoden Suomen Kulttuurirahaston ja Kansallisoopperan yhteistyöoopperoista. Yhteistyöprojektin tavoitteena on erityisesti murrosikäisten innostaminen oopperaan.

- Suomen Kulttuurirahaston kanssa toteutettavan hankkeen myötä todellakin 7 000 seitsemäsluokkalaista ympäri Suomea tulee Kansallisoopperaan, kertoo taiteellinen johtaja Mikko Franck.

Hän on innoissaan siitä, että lapsille ja nuorille pystytään tällä tavalla tarjoamaan kenties ensimmäisiä kokemuksia oopperan tai kulttuurin maailmaan.

Ensimmäinen kerta saattaa olla kohtalokas

Mikko Franck uskoo vahvasti oopperan mahdollisuuksiin tavoittaa uusia yleisöjä.

- Uusia yleisöjä etsiessä meidän pitää vahvasti luottaa omaan taidemuotoomme. Se ei voi tapahtua millään karnevalisoinnilla. Ihmisille on luotava erilaisia tapoja päästä tutustumaan oopperan. Myös kynnyksen laskeminen eri tavoin on tärkeää, jotta ensimmäinen kerta olisi mahdollisimman miellyttävä kokemus.

Kaikkien kannattaisi Franckin mielestä kokeilla oopperaa ainakin kerran.

- Sellaisen ihmisen, joka ei ole koskaan kokeillut oopperaa, ei ole syytä sanoa, ettei hän pidä siitä. Kannattaa ainakin yhden kerran tulla kokeilemaan. Ainoa vaara siinä on, että jää koukkuun, Franck huomauttaa.

Franck on erittäin diplomaattinen, kun häneltä kysytään, kannattaako lätkämatsin sijaan mennä oopperaan.

- Käyn säännöllisesti jääkiekko-otteluissa noin kahdenkymmenen vuoden välein. Se on erittäin hieno kokemus. Mutta sanoisin, että ei kannata jättää kumpaakaan pois vaan kannattaa mennä sekä lätkämatsiin että oopperaan.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Lisa Enckell