Nettikeskustelijat teitittelevät vaihtelevasti eri tilanteissa

Teitittelyä koskevat normit ovat käyneet suomen kielessä epäselviksi. Suomea äidinkielenäkään puhuvat eivät tiedä, missä tilanteissa teititellä ja missä sinutella. Nettikeskustelijat ovat kommentoineet teitittelyä vastaan ja puolesta. Moni toivoo selkeitä sääntöjä teitittelyyn.

Kotimaa

Nimimerkki Naksu kirjoittaa kohteliaisuudesta.

"Kohteliaisuus ei ole tiettyjen sääntöjen seuraamista vaan käyttäytymistä niin että toinen ihminen tuntee olonsa mukavaksi. Kyllä tämän päivän parikymppinen kiusaantuu jos häntä teititellään, samalla tavalla kuin vanhempi henkilö voi pitää sinuttelua tungettelevana."

Nimimerkki Pohjoisesta visioi tulevaisuutta.

"10-20 vuoden päästä teitittelyä pidetään jo naurettavana, kun suurin osa ihmisistä on tottunut siihen että ei puhutella sitä sivupersoonaa."

Nimimerkki Olisipa meillä kielitavat teitittelisi ministerit.

"Olisi kivaa että edes ministereitä teititeltäisiin televisiossa. Mutta minkäs teet, kun he itse käyttävät sanoja mä, sä, se. Ei sellaista ihmistä ole helppo teititellä."

Nimimerkki Kalle tietää kauppiaana parhaat lähestymistavat.

"Olen kauppias ja kyllä näen, koska pitää asiakasta teititellä; se on kohteliasta. Tämä 70-luvulta tullut ns kansainvälinen sinuttelu; eihän sellaista ole. Perehtykäähän hieman eri maiden kielikulttuureihin; saattaisi selvitä tai sitten ei."

Nimimerkki Bertil Dator ei teitittelisi kaikkia.

"Kyllä häiritsee näin hieman yli kolmekymppisenä kun kaupan kassat sun muut teitittelee kovaan ääneen, ei sitä ikäeroa kuitenkaan ole kuin 10-15 v."

Nimimerkki S.Piira on kehittänyt oman mallin.

"Teitittelen aina iäkkäitä henkilöitä, mutta jos iäkäs henkilö käyttää kirosanoja tai muutoin alaviitteellistä kieltä, tuolloin sinuttelen alentuvin elein ja huomautan epäasiallisesta kielenkäytöstä."

Nimimerkki Akateeminen kirjakauppa osaa ei pidä "heippailijoista".

"Arvostan asiakaspalvelijaa, joka osaa teititellä. Kaikenmaailman heipattelijat voisivat samantien vaihtaa alaa. Sinuttelu on vain liian tuttavallista käytöstä ihmiseltä, jota en tunne."

Nimimerkki Gamma kokee vaikeita tilanteita työssään.

"Joo, tämä on välillä todella vaikeaa. Teen puhelimessa asiakaspalvelutyötä ja on hankalaa kun ei tiedä pitääkö teititellä vai ei. Itse olen 40-vuotias ja tunnen itseni ikälöpuksi kun kaupan kassa teitittelee. Kohteliaisuuttahan se vaan on, mutta kuitenkin."

Nimimerkki Kauhan omistaja ei pidä teitittelyä pokkurointina.

"Teitittelyn ja sinuttelun käytännön kuten hyvät tavatkin joko perii tai oppii, jotkut eivät opi ja annettakoot se heille anteeksi, mutta omia käytäntöjä ei sen takia kannata muuttaa. Ei teitittely ole pokkurointia, vaan kohteliaisuutta."

Lähteet: YLE Uutiset