Keski-ikäiset naiset valtaavat näyttämön Lahdessa

Kalenteritytöt-näytelmä pursuaa keski-ikäisten naisten charmia. Maiju Sallaksen Lahden kaupunginteatterille ohjaama näytelmä pohjautuu tositapahtumiin, jotka saivat aikaan valtavan mediamylläkän 2000-luvun taitteessa. Lahdessa näytelmän suomenkielinen kantaesitys on samalla Kaarina Turusen jäähyväisnäytelmä.

näytelmät

Kalenteritytöt-näytelmä perustuu Tim Firthin filmikäsikirjoitukseen. Se kertoo Yorkshiressä sijaitsevan naisyhdistyksen hyväntekeväisyystempauksesta.

Yhdistyksen jäsenistä yhden aviomies menehtyi syöpäsairauteen ja 45–60-vuotiaat kanssasisaret päättivät esiintyä nakukalenterissa kerätäkseen rahaa paikalliselle syöpäjärjestölle.

Hanke sai valtavasti huomiota osakseen. Kalenterin ensimmäinen painos myytiin loppuun ennätysajassa ja se on tuottanut uusintapainoksina mittavan määrän rahaa leukemiatutkimukselle.

Ohjaaja Maiju Sallaksen mukaan näytelmä on kepeä tarina vakavista asioista. Ohjaajaa on innoittanut erityisesti näytelmän tosipohjaisuus.

- Näytelmä kertoo kaiken muun ohessa ystävyyden vaarantumisesta, rakkauden menettämisestä, vanhenemisesta ja vastaavista asioista. Uskon, että huippumenestyksen takana on aina jotakin todellista, keinotekoisesti sellaista ei synny.

Kaarina Turunen jättää kaupunginteatterin

Lahdessa Kalenterityttöjen tasavahvoissa naisrooleissa nähdään Eeva-Kirsti Komulainen, Leena Kokko-Saukkonen, Lumikki Kouki, Mirja Räty, Ritva Sorvali, Kaarina Turunen, Kirsti Wallasvaara ja Tiina Weckström (vier.).

Myös he tempaisevat ja julkaisevat oman vastaavan hyväntekeväisyyskalenterinsa. Kalenterin tuotto menee Lahden kaupunginsairaalan saattohoito-osastolle.

Kalenterityttöjen myötä eläkkeelle jäävä Lahden kaupunginteatterin pitkäaikainen näyttelijä Kaarina Turunen on näytelmässä Jessie, "vakavahenkinen, vanhempi opettajarouva".

- Onhan se harvinaista herkkua, että yhdessä näytelmässä on näin monta niinsanottua keski-ikäistä naista näyttämöllä yhtä aikaa ja kaikilla on erinomaiset roolit.

Turunen aloitti teatterissa 14-vuotiaana. Nyt edessä on viimeinen ensi-ilta Lahden kaupunginteatterin leivissä.

- On ollut haikeata ajatella, että joudun jättämään porukan. Mutta onhan se komeata lopettaa tässä iässä siihen, että kuva ikuistetaan alastonkalenteriin!

Näyttelemisestä Kaarina Turunen ei aio luopua.

- Jatkan ainakin Kontiolahdella (Markku) Pölösen ja Suomen Filmiteollisuuden hommissa. Ja jos jotakin uutta vielä tarjotaan, niin enköhän minä taas mene.

Lähteet: YLE Lahti / Tuija Veirto