Seksi on hyväksi ikäihmisen terveydelle

Väestöliiton tuore julkaisu korostaa seksin ja iloisen seksuaalisuuden merkitystä ihmisen onnen edistäjänä. Vaikka aika on muuttumassa, haluista ja toiveista ei vieläkään puhuta riittävän avoimesti.

seksi
Pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusilan mukaan liukuvoiteen merkitystä ikäihmisten seksissä ei voi liiaksi korostaaYLE / Olli Ihamäki

Väestöliiton tutkijaprofessori Osmo Kontula toteaa, että elämme murrosaikaa. Hänen havaintojensa mukaan ikäihmisten seksi on tulossa yhä luvallisemmaksi ja luonnollisemmaksi. Siihen ei liity enää samassa määrin kainostelua ja nolostelua kuten vanhaan aikaan.

- Varttuneet mihet kaipaavat paria yhdyntäkertaa viikossa. Naisille riittää kerta. Yhdyntöjä näyttää olevan suurin piirtein naisten toivoma määrä, toteaa Kontula.

Hän on pannut merkille, että ikämiesten keskuudessa masturbaatio on lisääntymässä.

- Kumppanin olemassaoloa pidetään erittäin tärkeänä. Miehillä niitä on, mutta yli 70-vuotiaista naisista jopa 40 % elää yksin. Naisethan elävät pidempään. Ennen naiset tyytyivät yksinäisyyteen, mutta nyt kaivataan kumppania, selvittää Osmo Kontula.

Väestöliiton tutkimuksista selviää, että ikä vaikuttaa halukkuuteen yllättävän vähän. Myös seksuaalinen toimintakyky säilyy iän karttuessa luultua paremmin. Nuoruudessaan seksuaalisesti vilkkaat säilyttävät kiinnostuksensa ja taipumuksensa myöhemmälläkin iällä.

Hoida seksuaalisuuttasi

Seksin myönteisestä voimasta hehkuttaa pari- ja seksuaaliterapeutti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pirkko Brusila.

- Erityisesti asennetta tarvitaan. Lempeää leikkimieltä ja kaikinpuolista myönteisyyttä, säpinää, sanoo Brusila.

Brusilan mukaan naisten halut hiipuvat miehiä nuorempina.

- Viisikymmentä täyttäneistä naisista peräti 70 prosenttia ilmoittaa halujensa vähenneen. Tämä saattaa johtua vaihdevuosien myötä kuivuneista limakalvoista, arvioi Brusila.

Hän pitää liukuvoiteita erittäin tärkeinä juuri ikääntyneiden seksielämässä. Erityisen merkittävään osaan liukuvoide nousee, kun mies on ryhtynyt syömään erektiolääkkeitä.

- On syytä panna merkille, että vanhemmilla naisilla saattaa olla luultua vähemmän ulkonäköpaineita, mutta miehet kaipaavat naisiltaan miehisyyttään huomioivia kommentteja, sanoo Brusila.

Väestöliiton tutkijat korostavat, että seksuaalisuutta on hoidettava.

- Tupakasta kannattaa luopua, paino pitää normaalina ja hoitaa terveyttä muutenkin, sanoo Pirkko Brusila.

Lähteet: YLE Helsinki / Olli Ihamäki