Aamun lehdet

Aamun sanomalehdissä arvioidaan valtion talouden näkymiä, Matti Vanhasen oikeuskäsittelyä, sijoittajan riskejä, johtajien kykyjä ja kaveeraamista.

Kotimaa
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Mikään ei riitä

Neuvottomuus huipussaan, harmittelee Aamulehti Euroopan taloustilannetta ja pelkistää, että ongelmista pyritään nyt eroon latomalla rahaa ja takuita koko ajan lisää pöytään. Suomen pitäisi tiettävästi varautua kahdeksan tuhannen miljoonan euron uusiin takauksiin, näin takaukset olisivat jo kolmannes valtion budjetista. Potin luonnetta kuvaa tieto, että ilman omankin valtionvelan kasvattamista sosiaali-, terveys ja koulupalvelumme ovat jo vaarassa. Se on tuntuva osa hyvinvoinnin tulevaisuutta, painottaa Aamulehti. (siirryt toiseen palveluun)

Turhaa salailua

Perustuslakivaliokunta yritti turhaan varjella suurta salaisuutta, vain heidän piti tietää, kallistuiko valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen esittämään eilen syytteen nostamista entiselle pääministerille Matti Vanhaselle. Ilkan (siirryt toiseen palveluun) mielestä perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan olisikin kannattanut tulla asian kanssa avoimesti julkisuuteen. Kun eduskunnan täysistunto pääsee ottamaan kantaa Vanhasen toimien oikeudellisuuteen, poliittisten irtopisteiden kerääjien soisi olevan isosta salista tiessään, toivoo Ilkka. lehden mielestä kysymys valtakunnanoikeuteen menosta ei saa olla politikoinnin kohteena. Ei edes vaalien alla.

Kumpi voitti

Kertoiko pankki rahojaan sijoittaville riittävästi riskeistä? Tätä asiaa on puitu nyt kaikissa oikeusasteissa, kun Leena ja Åke Blomqvist menettivät puolet Nordean Selekta-säästöhenkivakuutukseen laittamastaan kahdesta miljoonasta eurosta. Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun) katsoo, että vaikka Nordea sai muodollisesti puhtaat paperit, niin sen julkiselle kuvalle ei oikeusjuttu ole eduksi. Pankkikriisi on syönyt pankkien uskottavuutta, ja ihmisissä on herännyt terve epäilys niitä kohtaan. Rahojen kadotessa suurpankeilla on se etu, että valtiot rientävät niitten turvaksi. Yksityinen maksaa tappiot omasta kukkarostaan, kirjoittaa Savon Sanomat.

Oikeista johtajista pulaa

Ikävä kyllä, meillä on aivan liian monta johtavassa asemassa olevaa henkilöä, jotka eivät ole johtajia, arvostelee liiketaloustieteen professori Alf Rehn kolumnissaan Turun Sanomissa. (siirryt toiseen palveluun) Rehnin mukaan tällaiset johtajat ovat kiinnostuneempia siitä, että kukaan ei juuri nyt tule kritisoimaan valintoja. Alf Rehn arvioi Turun Sanomissa, että se mikä tekee Suomesta maailman parhaan, on vaikeiden ratkaisujen valitseminen. Hän antaa esimerkin, helppo ratkaisu sotien aikana olisi ollut tehdä niinkuin Neuvostoliitto halusi, mutta sitä emme tehneet.

Järkytys

Lopuksi vielä tykkäämisestä. Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) kolumnisti Kaarina Hazard kummastelee, miten kokoomuksen Pertti Salolaiselle voi olla järkytys, että puoluetoverit Sauli Niinistö ja Jyrki Katainen eivät ole keskenään kaverikavereita. Onko poliittisesta toiminnasta tullut jotakin facebookia? Sitäkö Salolaisen järkytys viestii, että politiikka on sodankäyntiä? Että yhtenäinen rintama, siitä on kaikki kiinni. Edetään aurana, yhtenäisenä samaa puhuvana porukkana ja tällä tavalla vääjäämättä vallataan koko poliittinen kenttä, tulkitsee Kaarina Hazard Iltalehdessä.

Lähteet: Yle uutiset