Kataja: Asuntolainan korkovähennys tarvitsee rajoja

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sampsa Kataja sanoo, että asuntolainojen korkovähennykseen saatetaan tarvita rajoja keinottelun välttämiseksi. Maanantain A-studion vieraana olleen kokoomusjohtajan mukaan normaaliperheen asuntolainan tulee kuitenkin jatkossakin olla vähennyskelpoinen.

talous
Sampsa Kataja
YLE

- Asuntolainan korkovähennysoikeus mahdollistaa tietynlaista keinottelua erityisesti pääomaveron puolella ja toisaalta se on ohjannut ylisuureen lainanottoon. Niin, että varmasti siinä jotain rajoja tarvitaan, Kataja sanoo.

Kataja viittasi Veronmaksajien keskusliiton tuoreeseen ehdotukseen, jonka mukaan asuntolainojen korkovähennysoikeutta voisi leikata nykyisestä 28:sta 24:ään prosenttiin.

Hän ei lämmennyt keskustan ja SDP:n ehdotuksille, joiden mukaan valtion menojen leikkaustarve olisi puolesta kahteen miljardia euroa. Katajan mukaan kokoomus pitää tärkeämpänä, että suomalaisten työuria pidennetään. Valtion menojen miljardileikkaukset ovat kuitenkin edessä, jos pidennys ei onnistu.

- Jos me yhdellä vuodella pystytään työuria pidentämään, keskeltä tai alusta tai lopusta, niin sillä saadaan vastaava kaksi miljardia aikaiseksi. Mieluummin minä turvautuisin pehmeisiin keinoihin - työurapuolella, palveluiden järkeistämisessä -, mutta jos ei näissä edetä, niin silloin varmaan puhutaan näin suuristakin summista, Kataja kommentoi.

Lähteet: YLE Uutiset