Moottoripyöräjengien välit kiristymässä Euroopassa

Jengien välinen kahakointi voi levitä Suomeen, arvioi keskusrikospoliisi. Kahden suurimman jengin, Bandidosien ja Helvetin enkeleiden välit ovat kireät useissa maissa.

Helvetin enkelit
Helvetin Enkelit MC Carelia
Yle

Keskusrikospoliisin ylikonstaapeli Kimmo Kylmäkoski kertoo, että joissakin maissa jengien välit ovat kiristyneet sotatilan partaalle.

- Tanskassa välit ovat olleet erittäin kireät jo pidempään. Varsinainen sotatila vallitsi vielä Saksassa viime vuoden alkupuolella, nyt siellä on meneillään ns. välirauha, Kylmäkoski kertoo.

Kylmäkoski on töissä KRP:n tiedusteluosastossa ja erikoistunut järjestäytyneiden rikollisryhmien toimintaan vuodesta 1991. Hän uskoo, että ennemmin tai myöhemmin jengien välienselvittelyä saadaan todistaa myös Suomessa.

- Nämä ovat kansainvälisiä kerhoja. Ulkomailla tapahtuvat muutokset näkyvät myös Suomessa jengien välien viilenemisenä, pahimmassa tapauksessa yhteenottoina.

Poliisi iski kerhotiloihin Lappeenrannassa

Viime perjantaina poliisi pidätti Helvetin enkeleiden Lappeenrannan alaosaston MC Carelian johtajan ja kaksi muuta jengin jäsentä.

Etelä-Karjalan poliisilaitos ei kommentoi, liittyykö isku jollain lailla moottoripyöräjengien liikehdintään Euroopassa. Helvetin enkelit eivät tutun linjansa mukaan myöskään kommentoi tapahtumia.

Iskussaan poliisi takavarikoi jengin kerhotiloista useita ampuma-aseita. KRP ei pidä aseiden löytymistä yllättävänä.

- Olisi pikemminkin outoa, jos mitään ei olisi löytynyt. Jengien on oltava koko ajan varustautuneita yllättäviin tilanteisiin, Kylmäkoski toteaa.

Jengisotaa ei näköpiirissä

90-luvulla moottoripyöräjengit kävivät Pohjoismaissa veristä välienselvittelyä, joka johti useiden jengiläisten murhiin. Pelko uudesta jengisodasta on Kylmäkosken mielestä liioiteltua.

- Ei ole vielä näköpiirissä mitään tällaista. Vaikka voihan tilanne muuttua nopeastikin.

Uusi jengi haluaa apajille

KRP:n mukaan Tanskan suurimpiin rikollisjengeihin kuuluva Black Cobras suunnittelee levittäytymistä Suomeen. Suomen ryhmittymät eivät todennäköisesti katso asiaa hyvällä.

- Uusi kakunjakaja ei ole edullinen bisnesmielessä. Uskon,että Bandidos ja Helvetin enkelit olisivat valmiita vastustamaan Black Cobrasin tulon, sanoo Kylmäkoski

Penseimmin uutta jengiä katsoisivat Kylmäkosken mukaan Helvetin enkelit.

- Jengit taistelevat keskenään Tanskassa. Bandidos sen sijaan on Cobrasin suhteen neutraali.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala