Länsirajan välittömässä läheisyydessä Haaparannalla pääsiäistä vietetään kahden maan tavalla: suomalaisin ja ruotsalaisin vaikuttein.
Pääsiäisen vietossa rajanaapurit tuntuvat olevan niin läheisiä, että olennaisimman eron voi tiivistää kahteen sanaan: mämmi ja påskmust. Edellistä ei ruotsalaisten ruokapöydistä löydy ja jälkimmäistä eli maustettua pääsiäislimonadia eivät puolestaan suomalaiset tunne. Paitsi tietysti rajan pinnassa, jossa perinteet saattavat sekoittua.
Pääsiäispöydässä kinkkua ja lohta - ja lammasta
Muut ruoat sen sijaan ovat varsin saman kaltaisia. Kyselykierros haaparantalaisessa ruokakaupassa paljastaa, että ruotsalaisten ruokapöydistä löytyy paljon kananmunia, lohta, silliä ja kinkkua, sekä vaihtelevasti myös lammasta.
- Ulkona makkaraa grillataan ja sitten otamme pääsiäisbuffeen illan päälle pääsiäisaattona. Munia, piirakoita, silliä, anjovista. Pieniä helppoja ruokia, luettelee pääsiäispöytänsä antimia haaparantalainen Margit Kitti.
Ruoan lisäksi yksi asia pääsiäisen vietossa nousee tärkeimmäksi niin suomalaisilla, ruotsalaisilla kuin ruotsinsuomalaisillakin: perhe ja vapaa-aika.
- Yhdessäolo ja ulkoilu on pääasia, tiivistää Kitti.
Lähteet: Yle Perämeri