Sopimuskirja muusikoille

Muusikoiden sopimukset ja oikeudet on nyt ensimmäistä kertaa koottu kotimaiseksi kirjaksi. Lottaliina Lehtisen uunituoreessa teoksessa sopimuskiemurat on nidottu kompaktiksi paketiksi, jota ryydittävät kotimaisten muusikoiden tarinat ja kenttäkokemukset.

kulttuuri
Sony BMG

Etenkin suomalaiseen rock-kulttuuriin on kuulunut, että töitä tehdään freelance-pohjalta, manageritoiminta on vähäistä ja sopimusteknisiä paperifaktoja pidetään hieman tylsinä. Esimerkiksi Hanoi Rocksin Mike Monroe on todennut kokeneensa aikoinaan kaikenlaiset viralliset paperit masentavina, tärkeintä oli rokkaaminen.

- Luulisin, että sopimusasiat kylläkin kiinnostavat muusikoita, mutta niihin liittyy sellainen vähän ahdistava puoli, nehän ovat bisnes-asiaa. Aika moni haluaisi pitäytyä intohimoisessa harrastamisfiiliksessä, ja luottaa siihen, että kyllä ne sopimukset varmaan kunnossa ovat, viulistin ja juristin koulutuksen hankkinut Lehtinen toteaa.

Sopimus voi olla kohtalokas

Sopimusasioilla voi olla kauaskantoisiakin seuraamuksia: 80-luvun taitteen huippubändi Blondie teki aikoinaan surkeat sopimukset edustajistonsa kanssa, ja nyt veteraaniyhtye kiertelee maailmaa kompensoidakseen silloista mokailuaan.

- Esimerkiksi Apocalyptica on hyvä esimerkki yhtyeestä, joka on jo aika varhaisessa vaiheessa ottanut ohjat omiin käsiinsä, perustanut oman yhtiön ja sitä kautta sitten hoitanut asioitaan itsenäisemmin. Tällaisia artisteja ja bändejä löytyy Suomesta yhä enemmän, Lottaliina Lehtinen mainitsee.

Sopimus vs urbaanilegenda

Muusikon sopimusopas on suunnattu sekä klassisen puolen operoijalle että pop-muusikolle. Lähtökohtaisesti voisi kärjistää, että klassinen puoli tarjoaa muusikoille vakituisia työsuhteita- toisin kuin populaarikulttuuri.

- Jos palkanmaksuun liittyy julkista tukea, niin se on tietenkin varmempaa kuin markkinavetoinen tulo. Esimerkiksi mainstream-musiikissa tulo hankitaan markkinoilta, ja nämä rahat tietenkin kiinnostavat useita eri instansseja, joiden kanssa muusikko sitten ikään kuin kilpailee.

Muusikon sopimusopas-kirjassa käsitellään tekijänoikeuskysymysten lisäksi muun muassa master- ja keikkasopimuksia ja siinä on asiaa niin oheistuotteista kuin taiteilijanimen tavaramerkkisuojastakin. Sopimusasioista liikkuu paljon myös urbaanilegendoja:

- Aika villejäkin huhuja on liikkeellä. Lempihuhuni on sellainen, että verohallituksen pikkujouluissa olisi haluttu maksaa muusikoille palkka pimeänä, Lottaleena Lehtinen muistelee.

Lähteet: YLE Uutiset/Jussi Mankkinen