1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Obama vihjasi Kiinan presidentille ihmisoikeuksista

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ei vältellyt arkoja aiheita isännöidessään keskiviikkona Kiinan presidenttiä Hu Jintaoa. Vaikka suurvaltoja hiertävät vaikeat talouskysymykset, Obama otti esille sekä ihmisoikeudet että tiibetiläiskiistan. Suhdettaan lämmittelevät presidentit kävivät keskiviikkona kahdenvälisiä keskusteluja Valkoisessa talossa.

Hu Jintao ja Barack Obama

- Kansakunnat ovat kukoistavampia, kun kaikkien oikeuksia ja velvollisuuksia pidetään yllä – myös jokaisen yleismaailmallisia ihmisoikeuksia, Obama puhui Kiinan Hu Jintaon seisoessa vieressä neuvotteluja edeltäneessä lehdistötilaisuudessa.

Presidentti Hu puolestaan kertoi saapuneensa Yhdysvaltoihin ystävyyden asialla ja nähneensä maidenvälisissä suhteissa parannusta sitten Obaman valtaannousun.

Itse neuvotteluissa Obama pyysi Kiinaa pysymään puheväleissä Tiibetin hengelliseen johtajaan Dalai Lamaan. Dalai Lama on ollut vuosikymmeniä maanpaossa Kiinan hallitsemasta kotimaastaan ja saanut poliittisia ystäviä muun muassa Yhdysvalloista.

Molemmat presidentit vakuuttelivat puhuneensa usein hyvin suorasti keskenään ihmisoikeuskysymyksistä.

- Kiina tunnustaa ja kunnioittaa yleismaailmallisia ihmisoikeuksia, Hu muotoili.

Talous kärkikysymyksiä - Kiina ostaa lentokoneita

Taloudessa Kiina ja Yhdysvallat kiistelevät kaupan epätasapainosta ja Kiinan valuutan yuanin arvosta.

Obama sanoi neuvottelujen jälkeen lehdistölle, että hän kiitti Huta valuutan joustavoittamisesta. Obama linjasi silti, että yuan on edelleen liian halpa.

- Katsomme yhä, että Kiinan valuutan arvon täytyy määräytyä enemmän markkinoiden ehdoilla, jolloin millään valtiolla ei ole kohtuutonta taloudellista etuasemaa.

- Muilla alueilla me kilpailemme – terve kilpailu kannustaa kumpaakin innovatiivisuuteen ja yhä parempaan kilpailukykyyn.

Maat ilmoittivat päässeensä sopuun 45 miljardin dollarin eli 33 miljardin euron vientikaupoista. Kiina muun muassa ostaa 200 lentokonetta Boeingilta. Myös suuryhtiöt Honeywell ja Caterpillar myyvät tuotteitaan Kiinaan.