Pankkivaltuusto puolustaa Liikasta

Eduskunnan pankkivaltuusto puolustaa Suomen Pankin pääjohtajaa Erkki Liikasta. Pankin entinen viestintäpäällikkö Jouko Marttila väitti eilen Ylen ykkösaamussa, että Liikanen on keskittänyt valtaa itselleen ja että pankin ilmapiiri on huonontunut hänen kaudellaan.

talous
Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen Aamu-tv:n vieraana 23. marraskuuta 2010.
YLE

YLE Uutiset kysyi kaikilta pankkivaltuuston jäseniltä, haluavatko he erityisselvitystä Suomen Pankin työilmapiiristä. Sen koommin puheenjohtajat kuin pankkivaltuuston jäsenet eivät kokeneet tarpeelliseksi erityisen selvityksen tekemistä.

Pankkivaltuuston puheenjohtaja, keskustan Timo Kalli sanoo, että asiat Suomen Pankissa ovat selvitysten perusteella kunnossa.

- Pankkivaltuuston saamien tietojen mukaan kaikki nämä henkilöstöselvitykset ja työilmapiiriasiat, ne ovat hyvässä kunnossa.

Jouko Marttila on jo toinen työntekijä, joka arvostelee Suomen Pankin työilmapiiriä. Aikaisemmin eläkkeelle jäänyt johtokunnan jäsen Sinikka Salo sanoi, että pankissa on työpaikkakiusaamista.

Myös pankkivaltuuston varapuheenjohtaja Antti Kalliomäki sanoo, että tilanne pankissa on kohtuullisen hyvä.

Kalliomäki sanoo pankkivaltuuston saaneen henkilöstön valitsemilta edustajilta sekä kirjallista että suullista palautetta. Pankin johtamisesta ja työilmapiiristä on tehty myös ulkopuolinen selvitys.

Kalliomäen mukaan palaute on kohtuullisen myönteistä.

- Totta kai myöskin kritiikkiä niihin sisältyy, mutta pankkivaltuusto saattoi tehdä sen johtopäätöksen, että asiat ovat kohtuullisessa kunnossa.

Jouko Marttilan todistukselle Kalliomäki antaa yksittäisen mielipiteen arvon.

- Se on hänen yksi mielipiteensä, mutta viittaan vain siihen, miten me voimme hankkia tietoa, ja se tapahtuu suoraan henkilöstön kautta, henkilöstön valitseminen edustajien palautteena, ja se oli selvää tekstiä minkä me saimme.

YLE Uutiset yritti tavoittaa asian tiimoilta myös pääjohtaja Liikasta, joka on parhaillaan luennointimatkalla Israelissa. Viestintäpäällikkö Mika Pösön mukaan Liikanen ei ole halukas kommentoimaan asiaa.

Suomen Pankki on kuitenkin poikkeuksellisesti julkaissut kohun jälkeen sivuillaan vuonna 2009 tehdyn työilmapiiritutkimuksen tulokset.

Tutkimuksen mukaan henkilöstö kokee työpaikan suurimmaksi heikkoudeksi mahdollisuudet päättää omaan työhön liittyvistä ratkaisuista. Monet kokevat, että pankin päätöksenteko on keskitettyä.

Lähteet: YLE Uutiset