Masennus vie työkyvyttömyyseläkkeelle yhä useammin

Masennus johtaa yhä useammin työkyvyttömyyseläkkeelle Mikkelin seudulla. Ylilääkäri Jussi Seppälä kertoo, että Mikkelissä on hyviä kuntoutusmahdollisuuksia, mutta niihin on vielä vaikea löytää.

työkyvyttömyyseläkkeet
YLE / Eeva Huovinen

Seppälän mukaan ongelmana on, että hoitokontakteja on usein liian harvoin, mutta ennen kaikkea se, että hoitoon hakeudutaan liian myöhään.

25-vuotias mikkeliläinen Henry sairastui kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön viisi vuotta sitten. Stressi laukaisi vaikean sairauden ja koulu jäi kesken. Apua ongelmiin on löytynyt vasta useiden kokeilujen jälkeen oikealla lääkityksellä. Nyt elämä on tasapainottunut lääkkeiden sekä Virike ry:n toiminnan avulla.

- Kuntouttavasta tukitoiminnasta puhutaan liian vähän terveydenhuollon ammattilaistenkin keskuudessa. Tiedän monia psyyken sairauksia sairastavia, jotka eivät edes tiedä Virikkeen olemassaolosta.Täällä on kuitenkin ihmisten parissa koko ajan ja saa jotain muuta ajateltavaa. Kaikki tukevat toisiaan ja kannustavat, nyt Virikkeen vapaaehtoistyöntekijänä toimiva Henry kertoo.

- Minullakin oli paniikkihäiriö, joka on hävinnyt vain menemällä niihin tilanteisiin, jotka sen laukaisivat. Jos olisin silloin 2009 syksyllä jäänyt pois Virikkeen toiminnasta niin en tiedä olisinko nyt edes tässä.

Moision sairaala järjestää keskiviikkona yhdessä Mikkelin seudun mielenterveystoimijoiden kanssa Järjestömessut. Tarjolla on mielenterveysongelmista kärsiville tietoa koulutusmahdollisuuksista, virikkeistä sekä kuntoutuksesta kello 12 lähtien.

Lähteet: YLE Etelä-Savo