Hyppää sisältöön

Jämsän sappikirurgi seisoo leikkaustensa takana

Jämsän Jokilaakson sairaalassa selvityksen kohteeksi joutuneet sappileikkaukset tehnyt kirurgi katsoo tehneensä hyvää työtä. Hän kertoo YLEn Ajankohtaisesa Kakkosessa, että tapaukset olivat hankalampia kuin on annettu ymmärtää.

Sami Vähäsantanen Kuva: YLE Ajankohtainen Kakkonen

YLEn Ajankohtaiselle Kakkoselle antamassaan haastattelussa kirurgi Sami Vähäsantanen sanoo, että tapausten hankaluus oli myös Keski-Suomen keskussairaalan tiedossa.

- Heillä on ollut hankalasti hoidettavia potilaita, minkä he kertoivat ennen kuin leikkauksiin ryhdyttiin. He aivan asiallisesti kirurgi kirurgille kertoivat, että meidän potilasmateriaalimme on tällaista, että voit varautua ongelmiin, Vähäsantanen sanoo.

Vähäsantasen mukaan ihannetapauksessa, jos potilas on nuori ja hyväkuntoinen, eikä sappikivikohtauksia ole ollut montaa, leikkauksen jälkeiset ongelmat ovat harvinaisia.

- Mutta jos otetaan sellainen potilasjoukko, jolla on ollut kymmeniä vuosia tauti tiedossa, sairaalassa hoidettuja tulehduksia, aiempia vatsan alueen leikkauksia, niin ikävä kyllä tämä ei mene niin, että ongelma plus ongelma on kaksi ongelmaa, vaan siinä tulee viisi tai kymmenen. Tässä tilanteessa minä olen ollut viime syksynä, ja selkä suorana olen tehnyt hyvää työtä, hän sanoo.

Vähäsantasen mukaan leikkausten jälkeiset ongelmat eivät myöskään olleet niin vakavia kuin Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on kertonut.

- Näitähän ei ole vielä kunnolla läpikäyty, minä en ehkä käyttäisi sanaa komplikaatio, vaan on ollut tilanteita, joissa on tarvittu jälkihoitoa.

Vähäsantanen onkin tuohtunut sairaalan henkilökunnan puolesta.

- Minua on suututtanut meidän hyvän henkilökuntamme ja sairaalan maineen kannalta tämä prosessi. Tietysti tämä henkilöityy minuun, ja näin sen kuuluu ollakin, sanoo Vähäsantanen, joka on myös Jokilaakson sairaalan leikkaus- ja hoito-osaston lääketieteellinen johtaja.

Sairaanhoitopiirin niskoille Vähäsantanen ei ongelmia vieritä.

- En usko, että siellä on mitään virheitä tehty, vaan reagoitu oikein. Hoitotakuut venyivät, ja he halusivat, että potilaat saavat hoitoa. Olen samaa mieltä, että nämä potilaat todella tarvitsivat sitä.

Vähäsantanen ja Jokilaakson Terveys Oy arvioivat molemmat, että kohu liittyy sairaalan yksityistämiseen.

- Meidän omistuspohjamme tekee sen, että olemme eri tavalla huomion kohteena. Tavallisen pikkusairaalan kohdalla nämä ongelmat olisi ymmärretty, mutta meidän kanssamme tilanne on aivan erilainen, hän sanoo.