KHO: Sjöblom oli esteellinen toimimaan Tuusulan kunnanhallituksessa

Tuusulan kunnanhallituksen entistä puheenjohtajaa Juhani Sjöblomia (kok.) ei olisi pitänyt valita luottamustoimeensa, linjaa Korkein hallinto-oikeus. Keskiviikkona annetun päätöksen mukaan Sjöblom oli mittavan yritystoimintansa vuoksi vaalikelvoton.

Kotimaa
YLE

Alun perin tuusulalainen yksityishenkilö oli valittanut Helsingin hallinto-oikeuteen Sjöblomin esteellisyydestä. Sjöblomia piti esteellisenä kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtävään myös koko Tuusulan puolesta -ryhmä.

Helsingin hallinto-oikeus kumosi Juhani Sjöblomin valinnan kunnanhallituksen jäseneksi ja puheenjohtajaksi. Sjöblom valitti päätöksestä ja vaati Korkeinta hallinto-oikeutta kumoamaan sen.

Korkein hallinto-oikeus päätti kuitenkin pitää hallinto-oikeuden päätöksen voimassa. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu syntyi äänin 4-1.

Korkein hallinto-oikeus perustelee päätöstään sillä, että liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä johtavassa asemassa toimiva henkilö ei ole vaalikelpoinen, mikäli kunnanhallituksessa tavanomaisesti käsitellään asioita, jotka aiheuttavat liiketoiminnalle hyötyä tai vahinkoa.

Sjöblom omistaa 50-prosenttisesti Seepsula Oy -yrityksen, vaikka olikin eronnut sen johdosta ennen valintaansa kunnanhallituksen nokkamieheksi. Yrityksen toimiala on kiviaineksen jalostaminen ja kauppa. Lisäksi Sjöblomilla ja hänen lähipiirilään on merkittäviä maaomistuksia Tuusulassa.

Lähteet: YLE Helsinki