1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Kansainvälinen ihmissalakuljetusverkosto ulottuu myös Turkuun

Osa Suomeen saapuvista maahanmuuttajista tulee tänne kansainvälisten ihmissalakuljettajien kanssa. Useita kurdeja, afganistanilaisia ja somaleja vailla passia hakee turvapaikkaa Suomesta. Osan epäillään maksavan matkansa vasta jälkikäteen täältä saamillaan tukirahoilla.

matkailu
YLE Turku

Rikostutkija Petteri Rainiola suoritti maahantulovalvontaa Turun satamassa viime vuoden lokakuussa. Maahan saapunut somalipariskunta kiinnitti Rainiolan huomion. Miehellä ei ollut päällystakkia ja hän ohjaili seurassaan ollutta naista tavalla, josta Rainiola päätteli, että ainakin nainen oli ensimmäistä kertaa Suomessa.

- Aikaisempaan kokemukseen perustuen miehen käytöksestä oli hyvinkin pääteltävissä, että kysymyksessä voisi olla laiton maahantuleminen, Rainiola sanoo.

Naiselta ei löytynyt minkäänlaisia henkilöpapereita ja tutkinnassa ei löytynyt mitään selitystä maahantulolle. Nainen haki turvapaikkaa pian saapumisensa jälkeen. Tukholmassa asuva somalimies tuomittiin myöhemmin kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen laittoman maahantulon järjestämisestä.

Monen maan kautta määränpäähän

Tutkinnanjohtaja Matti Hägerström rajavartiolaitokselta sanoo, että ihmisten laiton maahantulo on erittäin pitkälle organisoitua Turun ja Tukholman välillä.

- Matka alkaa usein Turkista. Sieltä matkataan Kreikkaan, josta matka jatkuu joko rekalla, junalla tai lentokoneella taas johonkin toiseen Euroopan maahan. Jossain vaiheessa saavutaan Tukholmaan, josta sitten matkataan laivalla joko Turkuun tai Helsinkiin, kertoo Hegerström.

- Matkustamisessa käytetään joko väärennettyjä matkustusasiakirjoja tai sitten jonkun toisen matkustusasiakirjoja, joilla sitten pystytään matkustamaan myös lentoliikenteessä. Varsinkin jos Somaliasta tullaan, niin hyvin usein tullaan Dubain kautta Euroopan alueelle ja sieltä sitten kohdemaahan, Hägerström kertoo.

Monen epäillään maksavan matkansa jälkikäteen

Hägerström sanoo, että matkustamiseen saaduista rahoista on kuultu monta tarinaa.

- Hyvin usein kuulemme, että on suvulta kerätty rahaa ja on myyty omaa irtainta omaisuutta, mutta kyllä tutkinnassa on tullut ilmi sekin, että matkoja maksetaan myös Suomesta saaduilla toimeentulotuilla. Täällä maksettu toimeentulotuki siirretään siis myöhemmin omaan kotimaahan. Tietenkään emme koskaan voi tietää, meneekö tämä raha sukulaisille vai meneekö se salakuljetusorganisaatiolle, se on täysi kysymysmerkki, Hägerström sanoo.

Suomessa lasketaan olevan noin parisataatuhatta maahanmuuttajaa, joista muutama tuhat on maassa ilman papereita viranomaisten ulottumattomissa. Tulijoita epäillään riittävän jatkossakin.

- Ihan niin paljon kuin siellä satamassa viittii ja pystyy käymään, kuvailee tilannetta rikostutkija Petteri Rainiola.

Turun yksikössä työskentelee vain muutama tutkijaa. He ehtivät selvittää 10 -15 juttua vuodessa.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi