Tampereesta halutaan luoda shoppailukeskus

Kaupallinen näkökulma Tampereen keskustan kehittämisessä vahvistuu. Kauppakamarin alaisuuteen perustettu valiokunta on ottanut tehtäväkseen luoda Tampereesta vetovoimaisuudessaan maakunnankin rajat ylittävä kauppapaikka.

Tampere
YLE / Jan Hynnä

Tampereen Kauppakamarin uunituore kaupan valiokunta on tarttunut heti härkää sarvista. Tavoitteena on tehdä Tampereesta Suomen toiseksi tunnetuin shoppailukaupunki, kertoo puheenjohtajana toimiva Keskon aluejohtaja Jari Alanen.

- Tampere tunnetaan teollisuuskaupunkina, kulttuurikaupunkina, varmaan myös urheilukaupunkina, mutta ei välttämättä ostoskaupunkina sillä tavalla kuin me sen ymmärrämme. Meidän tavoitteena on, että Tampere on vähintään kakkonen Suomen mittapuussa ostoskaupunkina.

Haasteita riittää, sillä nykyajan kuluttajalla on paljon vaatimuksia mukavalle shoppailulle.

- Saavutettavuus kaikilla välineillä, pysäköinti erityisesti henkilöautoilla, viihtyisyys, turvallisuus, helppous, vaivattomuus ovat nykyajan kuluttajille niitä asioita, jotka jatkuvasti nousevat kyselyissä korkeammalle ja korkeammalle.

Tampereen keskustasta löytyy jo kattavasti erikoiskauppoja, mutta lisääkin saisi vielä tulla. Esimerkiksi nimekkäitä muotiliikkeitä mahtuisi vielä joukkoon mukaan. Varsinaista tyhjää liiketilaa keskustasta joskaan ei löydy, mutta vanhoissakin rakennuksissa olisi vielä hyödynnettäävää.

- Jos katsoo Tampereen keskustaa ilmakuvasta, niin sieltä voi huomata aika kivoja paikkoja, vinkkaa yrittäjä Risto Kangasniemi Pirkan Kellosta.

- Sieltä löytyy sisäpihoja, joihin on mahdollisuus toteuttaa kauppakeskuksia samaan tyyliin kuin on tehty muissa kaupungeissa - esimerkiksi Helsingissä

Tilakysymyksiäkin tärkeämpi on kaikenlainen liikenne, jonka sujuminen takaisi väen saapumisen keskustaan. Vaikka uusi valiokunta lupaakin pitää koko Pirkanmaan kauppa-asiat mielessään, niin Tampereen keskustan merkitystä ei käy kieltäminen, muistuttaa Jari Alanen.

- Se luo kuitenkin tänne suuntautuville matkailijoille sen ensimmäisen mielikuvan koko alueesta. Olkoon kyseessä sitten Tampereen seutukunta tai koko Pirkanmaa, niin kaupallisessa mielessä Tampereen keskusta on ratkaisevassa roolissa.

.

Lähteet: YLE Tampere