Nuoret innostuivat valokuvaamaan

Valokuvausharrastuksen suosio kasvaa erityisesti tyttöjen ja nuorten naisten keskuudessa. Kynnys aloittaa harrastus on madaltunut, sillä digitaalisten järjestelmäkameroiden hinnat ovat laskeneet. Harrastuksen pariin innostavat myös kuvaavat kaverit ja se, että kuvia halutaan laittaa internetiin muiden nähtäville.

Digitaalinen järjestelmäkamera
Tyttö kuvaa digitaalisella järjestelmäkameralla talvisessa luonnossa.

Seitsemäsluokkalaiset lahtelaistytöt Jenna-Mari Ahola ja Sara Kumpulainen ovat vuorotellen kameran edessä ja takana.

Kun yksi katsoo etsimestä, toinen heittelee linssin edessä lunta ilmaan ja nauraa. Suljin käy tiuhaan ja kuvat tallentuvat muistikortille. Myöhemmin ne voi laittaa Facebookiin.

Tytöt kuvaavat mielellään luontoa ja ystäviä. Jos näkee jotakin hienoa, se pitää ikuistaa.

- Innostus lähti pari vuotta sitten. Ystäväni kuvasivat jo silloin ja naapurilla oli järjestelmäkamera. Siitä sitten innostuin itsekin, kertoo Kumpulainen.

Tytöt kuvaavat yleensä Aholan syntymäpäivälahjaksi saamalla digitaalisella järjestelmäkameralla.

- Mä innoistuin kuvaamisesta Saran ansiosta. Se otti niin parhaita kuvia, että halusin itse ottaa samanlaisia, Ahola kertoo.

Kaverikuvat nettiin

Valokuvausliikkeessä on laitettu merkille, että kameroita kysytään yhä enemmän. Yksi syy lienee laskenut hinta, sillä digitaalisen järjestelmäkameran voi saada edullisimmillaan noin neljällä sadalla eurolla.

- Silloin, kun meille tuli ensimmäinen digijärkkäri myyntiin, se taisi maksaa liki sata tuhatta markkaa. Sen jälkeen hinnat ovat tulleet alas paljon, sanoo lahtelaisen Foto-Riihelän toimitusjohtaja Jussi Riihelä.

Hän kertoo laittaneensa merkille, että kamerakaupoilla ovat käyneet etenkin tytöt ja nuoret naiset.

- Kolmikymppiset naiset kuvaavat luontoa. Teinit puolestaan kuvaavat henkilökuvia, kavereita sekä omakuvia ja laittavat ne sitten sosiaalisiin medioihin nettiin.

Vahvistusta itsetunnolle

Kuvausinnostus näkyy myös kursseilla. Esimerkiksi Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tilan valokuvausryhmä täyttyi hetkessä.

Osallistujatulva tuli järjestäjille yllätyksenä, vaikka harrastuksen suosio on huomattu.

- Vuoden sisällä on huomannut, että valokuvaus on noussut tytöille tärkeäksi harrastukseksi. Jos ei löydä muuta harrastusta eikä ole esimerkiksi urheiluhenkinen, valokuvaamisella voi vahvistaa itsetuntoa. Voi huomata, että olen hyvä tässä ja kuvani näyttävät tosi hienoilta, pohtii nuorisonohjaaja Reetta Möller Lahden kaupungin nuorisopalveluista.

Harrastuksesta ammatti?

Jenna-Mari Ahola ja Sara Kumpulainen aikovat valokuvata jatkossakin. Kannustavaa palautetta on tullut myös perheeltä ja kavereilta.

Kameroissa ja valokuvaamisessa riittää kuitenkin vielä opeteltavaa. Nuoret kokevat, että harrastuksesta voisi ehkä olla jopa ammatiksi.

- Kyllä mä haluan oppia lisää. Kuvaaminen olisi varmaan ihan kivaa työnäkin, naurahtaa Kumpulainen.

Lähteet: YLE Lahti / Hanna Poikolainen