Sotaorpojen rekisteröinti sujunut hyvin

Porin seudun kaatuneitten omaiset ry on kerännyt jo satoja nimiä valtakunnalliseen sotaorporekisteriin. Koko maassa elossa olevista 30 000 sotaorvosta valtakunnallisessa rekisterissä on jo noin puolet.

Kotimaa
Hautajaisvalokuva.
Valokuvassa porilainen Simo Suominen seisoo äitinsä kanssa isänsä haudalla Pomarkun hautausmaalla.YLE / Mari Itkonen

Kaatuneitten Omaisten Liitto aloitti noin vuosi sitten sotaorvoksi jääneiden etsimisen ja rekisteröinnin Suomessa. Rekisteröinnin tavoitteena on saada yleistä tunnustusta sotaorpojen asemalle yhteiskunnassa.

Porin seudun kaatuneitten omaiset ry:n puheenjohtaja Simo Suomisen mukaan Satakunnasta sotaorpoja on ilmoittautunut rekisteriin noin 500. Suomisen mukaan rekisteröitynä on nyt lähes puolet maakunnassa asuvien sotaorpojen oletetusta määrästä, joka on vastaa valtakunnallista tilannetta hyvin.

Kaatuneitten Omaisten Liiton toiminnanjohtajan Leena Mankkisen mukaan tunnustusta haetaan, koska sotaorvoista on vaiettu jo vuosia.

- Suomessa on vallinnut selittämätön ilmapiiri, sotaorvoista ei juurikaan ole edes puhuttu. Nyt vasta tuo patoutunut vaikenemisen aika on nyt ohi, toteaa Mankkinen.

Yhdistystoiminta vilkastunut

Rekisteröintihankkeesta on hyötyä myös paikallisyhdistyksille.

Porin seudun kaatuneitten omaiset ry:n puheenjohtaja Simo Suomisen mukaan vuonna 2009 jäseniä oli Satakunnan paikallisyhdistyksessä 177, kun nyt niitä on jo reilusti yli 400.

- Kuukausitilaisuuksissa jäsenten vierailut ovat lisääntyneet. Ennen oli nelisenkymmentä jäsentä paikalla, nyt kävijöitä on kuukausittain noin 80 ja lisää tuoleja joudutaan aina kantamaan paikalle.

Rekisteröinnissä loppukiri

Rekisteröintihanke alkoi joulukuussa vuosi sitten ja nyt on menossa loppukiri. Tavoitteena on saada valtiovallan virallinen tunnustus sotaorvoille. Toiminnanjohtaja Leena Mankkisen mukaan rahallisia vaateita liitolla ei ainakaan juuri nyt ole.

- Liikkeellä ollaan, koska nyt haetaan tunnusta aivan samoin kuin muillekin, jotka ovat kärsineet sodasta, muistuttaa Mankkinen.

Lähteet: YLE Satakunta