1. yle.fi
  2. Uutiset

Pakkanen ei nujerra citykaneja

Kahdesta peräkkäisestä lumi- ja pakkastalvesta huolimatta Helsingissä vipeltää edelleen villikaneja. Pöpperöinen pakkaslumi on pitänyt ne enimmäkseen kolojensa suojissa, mutta sään lauhduttua ne ovat taas ilmestyneet puistoihin.

Kotimaan uutiset
Marko Pesu metsästää kaneja Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.
Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa yritetään rajoittaa kanien aiheuttamia tuhoja metsästämällä.

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha on citykanin paratiisi. Piilopaikkoja ja purtavaa riittää yllin kyllin. Ylipuutarhuri Marko Pesun mukaan ruusupensaiden pureminen ei puutarhuria haittaa, mutta tuhotun havupuutaimen korvaaminen uudella saattaa maksaa satoja tai jopa tuhansia euroja.

Kahdesta kovasta pakkastalvesta huolimatta hampaanjälkiä edelleen kasveihin ilmestyy.

- Kyllä kanit ovat tänne tulleet jäädäkseen. Henkiin jäävissä kaneissa tapahtuu talvi talvelta sopeutumista, ja ne ovat sitten paremmassa iskussa seuraavaa talvea ajatellen, toteaa Marko Pesu.

Leutojen talvien jälkeistä räjähdysmäistä kannakasvua pakkanen ja lumi sentään hillitsee.

Sään lauhtuminen saa kanit liikkeelle

Tuhojen välttämiseksi kanikantaa on yritetty rajoittaa Kaisaniemen puutarhassa metsästämällä. Leutojen talvien huippuvuosina viikonloppujahdin tuloksia kuskattiin kottikärryillä.

- Pahimpana, tai parhaana metsästysviikonloppuna tuli 70 kania yhden viikonlopun aikana, että kyllä aika kaukana ollaan niistä lukemista.

Tänä talvena Kaisaniemestä on päätynyt nahkurin orsille vain perikymmentä citykania. Pöpperöinen pakkaslumi on hankaloittanut kulkua ja kanit ovat pysyneet pois näkyvistä.

- Ne piilottelee lumiluolissansa, mitä jää pensaiden oksien varaan, sanoo Pesu valotellessaan taskulampulla pensaiden juuria.

Sään lauhduttua kanit ovat taas lähteneet liikkeelle ja jahtikin tuottaa tulosta. Tiistai-illan kierros tuotti saaliiksi neljä eläintä.

Metsästys ei paljon huomiota herätä

Vaikka jahti tapahtuukin aivan Helsingin sydämessä, ei poliisille ole tiettävästi tullut ainuttakaan ilmoitusta Kaisaniemessä liikkuvasta pyssymiehestä. Metsästäjä liikkuu illan pimeydessä, eikä koko piipun matkalta äänenvaimennetun haulikon laukausääni kauas kanna.

Viranomaisten kanssa tehtävä yhteistyö on kanijahdin avainsana.

- Ennen jokaista jahtia poliisin johtokeskukseen ilmoitetaan, että jos tulee soittoja niin ei tule mitään poliisin suuroperaatiota.

Lisäksi asiaa helpottaa citymetsästyksen saama julkisuus, jolloin mahdolliset silminnäkijät arvaavat, mistä on kyse.

Korkeasaaren leijonille ammutut kanit eivät lyijyvaaran takia kelpaa, mutta ihmisravinnoksi ne sopivat mainiosti. Puiston ruusupensailla ruokittu citykani päätyykin lähiruoaksi.

- Nyljen siitä tuon turkin päältä pois, paloittelen ja laitan pakkaseen odottamaan kaniherkutteluhetkiä, sanoo Pesu.

Lähteet: YLE Helsinki / Tero Ylioja

Lue seuraavaksi