Bangladeshilaismiehet siivosivat Suomessa orjapalkalla

Ihmiskaupparikokset lisääntyvät Suomessa nopeasti. Etenkin heikoimmassa asemassa olevilla maahanmuuttajilla on riski joutua kiskonnan tapaisen työsyrjinnän ja alistamisen kohteiksi.

Kotimaa
Silhouettimainen hahmo pyyhkii seinää hämärässä valossa.
Ihmiskaupparikokset lisääntyvät Suomessa nopeasti. Etenkin heikoimmassa asemassa olevilla maahanmuuttajilla on riski joutua kiskonnantapaisen työsyrjinnän ja alistamisen kohteiksi. Jos työntekijä pakotetaan esimerkiksi kohtuuttomiin ylitöihin ja minimipalkat selvästi alittaviin ansioihin, kyseessä on ihmiskauppa.

Jos työntekijä pakotetaan esimerkiksi kohtuuttomiin ylitöihin ja minimipalkat selvästi alittaviin ansioihin, kyseessä on ihmiskauppa.

Ajankohtainen kakkonen haastatteli kahta Bangladeshista Suomeen pari vuotta sitten tullutta miestä.

Suomalainen työnantaja pisti miehet aluksi yötöihin siivoojiksi. Parin ensimmäisen kuukauden ajalta he eivät saaneet palkkaa lainkaan. Palkanmaksun alettua tilanne koheni vain nimellisesti. Alimmillaan kuukausipalkka oli vain 200 euroa.

Suomeen päästäkseen molemmat olivat sijoittaneet välittäjän palkkioon ja matkakuluihin noin 15 000 euroa. Pääosa rahasta oli velkaa. Siksi miehet taipuivat uurastamaan vuorotta, seitsemänä päivänä viikossa. Toinen heistä kertoi tehneensä kolmen kuukauden ajan sekä yö- että päivätyötä.

- Heräsin kolmelta yöllä. Menin heti töihin. Tein työtä koko loppuyön ja päivän, ja palasin kotiin klo 17.

Tällä tahdilla miehet kertovat yltäneensä 1 300 euron kuukausipalkoille.

Työkseen ihmiskauppaa seuraavaa Venla Rothia tarina ei yllätä.

- Työelämään liittyvää hyväksikäyttöä on yhä enemmän. Huolestuttavinta on se, että se vaikuttaisi olevan yhä vakavampaa, Vähemmistövaltuuteltun toimistossa työskentelevä Roth sanoo.

Bangladeshiläisten tapauksesta on poikinut monta siviilijuttua eri tuomioistuimiin. Rikosjuttu on yhä poliisitutkinnassa.

Lähteet: YLE Uutiset