Kainuulainen leipä on nousussa

Pienten paikallisten leipomoiden leivän suosio on kasvanut Kainuussa. Ruisleipää menee enemmän kuin sekaleipää, vaikka myös vaalean leivän suosio on noussut.

leipä
Leipuri nostelee leipiä uunista hyllyyn.
YLE Anna Huittinen

Pienten paikallisten leipomoiden tuotteiden menekki on kasvanut osin suurempien leipätehtaiden kustannuksella. Esimerkiksi Vaasan Oy:n leipomoissa myynnin lasku on johtanut yhteistoimintaneuvotteluihin. Myös taannoinen lakko tutustutti monet kuluttajat lähileipään.

Kainuulaisten leipomoalan yrittäjien mukaan kuluttajat ovat nykyisin aiempaa tarkkaavaisempia. Tulevaisuudessa leivän maku, paikallisuus ja tuoreus ovat kuluttajille entistä tärkeämpiä, uskoo Sirpa Jäske Ämmän Leipä Oy:stä.

- Nykyaikana paikallisen leivän merkitys korostuu aina vain enemmän, sillä Kainuussakin on saatu paljon ja kaikkea. Tulevaisuudessa ihmiset arvostavat entistä enemmän pienten leipomoiden tuotteita ja ammattiosaamista, sillä pienet leipomot käyvät yhä harvinaisemmiksi, uskoo Jäske.

Lähteet: YLE Kainuu