NÄKÖKULMA: Kukko, luomiskertomus ja uros

Tapani Ripatti oli ratkomassa sanaristikkoa. Oli kukon kukon kuva, joka johdatti hänet ehkä yllättäen luomiskertomuksen pariin. Tapanin käsittelyssä se osoittautuikin maailman ensimmäiseksi sovinistiseksi kertomukseksi. Lopussa kuitenkin laulaa kunnian kukko.

Sanaristikossa oli kukon kuva; neljä kirjainta. Tuleeko siihen upea, uros vaiko joku rotu. Oli pakko googlettaa. Hakusanalla kukko kohtasin mielenkiintoisen lauseen: ”kukko on miespuolinen kana”, josta ajatukseni vilistivät ajatukseen ”siispä mies on urospuolinen nainen”. Eli kana oli ensin ja sitten tuli muna eli mies.

Noin vain tuli ratkaistua ikivanha ”muna vai kana”- ensin ongelma.

Ristikko oli johdattanut minut ristiriitaan Raamatun kanssa. Senhän mukaan – ja nyt täytyy tunnustaa, että saatan muistaa väärin, en ruvennut tarkastamaan asiaa Bibliasta - siis Raamatun luomiskertomuksenhan mukaan Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen.

Eikös se sana ollut ihminen, jolla tuossa kertomuksessa nimenomaan tarkoitettiin miestä, jonka kylkiluusta Jumala loi miehelle sopivan avun. Ihmisen – eli miehen, kun ei ole hyvä olla yksin. Ukko uneen ja luusta nainen.

Tosi UFO-juttu. Avaruusolennothan ovat tarinoissa kaapanneet ihmisiä aluksiinsa, joissa ovat sitten tehneet mitä ihmeellisimpiä kokeita. Voisiko kylkiluujuttu olla kuvaus sellaisesta?

No, kun nainen oli sitten siinä, niin eikös Jumala todennut, että olkaat hedelmälliset ja lisääntykää! Jumala käski ihmisiä naimaan! Parempi naida kuin palaa. Ei puhunut jumala mitään selibaatista, ei luostareista, vaan lisääntykää ja täyttäkää maa.

Tässä vaiheessa ajatukseni laukkasivatkin jo villisti. Tanner tömisi ja luomiskertomuksen peruspylväät kaatuivat, kun oivalsin, että ei ole tuo kertomus Jumalan kynästä tai ajatuksista lähtöisin. Ei sana ihminen voi merkitä vain miestä – ei voi olla niin, että nainen on vain miehelle avuksi luotu - miehen koiraksi ja piiaksi.

Kyllä luomiskertomus niiltä osin kuin siinä puhutaan ihmisen luomisesta ja syntiinlankeemisesta omenineen ja viikunanlehtineen, on jonkun naisiin pettyneen tai naisia himoitsevan pappismiehen – heillähän valta oli noihin aikoihin – lähes kostea uni. Keino alistaa naiset miehen ikeen ja muutenkin alle. Luomiskertomus on ensimmäinen kirjallinen dokumentti sovinismista, johon hurskas ristikansa, myös me melankolis-luterilaiset suomalaiset yhä sokeasti uskomme.

Voin nähdä sieluni silmin – tuo on sanonta, koska en ole varma sielun olemassaolosta, en kiellä en myönnä, kun en tiedä - miten tuo pappisluokkaan kuulunut sovinisti on käsiään hieronut, että tulipas tarina tehdyksi. Tuo uppoaa miehiin. On Jumalaa, hieman seksiä Eedenissä ja käärmeitä. Ja upposihan se ja uppoaa edelleen.

Mutta siis; kukko - neljä kirjainta. Kuvan kukko on ylpeä ja itsevarma. Luomiskertomus sitävastoin kuin Hannu ja Kerttu-sadun muunnelma, jossa lapset eivät pääsekään ulos uunista. Kyllä Jumala rankaisee, jos äidyt ilottelemaan etkä tottele.

Vaikka kieltäydyn uskomasta luomiskertomukseen totuutena, en kiellä sen perusteella Jumalaa. Onhan kertomus todiste inhimillisen ymmärryskyvyn ylittävästä huumorintajusta ja mittaamattomasta kärsivällisyydestä.

Vain ihmistä suurempi saattoi sallia luomiskertomuksen julkaisemisen, mutta että mies on urospuolinen nainen? Ei perkele! Pakko ilmaista asia noin, se kuulostaa miehekkäältä. Kyllä mies on mies ja nainen nainen, joskin jokaisessa miehessä on ripaus naista ja naisessa ripaus miestä, josta johtuen molemmilla on suuri kaipuu toistensa luo.

Kaunis kaipuu lieneekin luomiskertomuksen suurin anti, siksi kundit lähtevät edelleen naisiin ja naiset miehiin. Katson sanaristikkoa; Kukko ja neljä kirjainta. Nopea oivallus. Siihen tulee UROS.