KRP: "Prosenttijengit voisi kieltää lailla"

Keskusrikospoliisin apulaispäällikkö Tero Kurenmaan mielestä "prosenttijengit" eli lain ulkopuolella toimivat moottoripyöräjengit voisi kriminalisoida. Lainmuutoksen tekeminen ei kuitenkaan olisi yksinkertaista.

Kotimaa
1%
Katso Kaakkois-Suomen uutisten juttu

Kurenmaan ehdotus tarkoittaisi niin kutsuttujen prosenttijengien eli esimerkiksi Helvetin enkelien ja Bandidosin kriminalisointia.

Prosenttijengiläisiksi tunnustautuvat katsovat kuuluvansa siihen yhteen prosenttiin moottoripyöräilijöistä, jotka elävät yhteiskunnan lakien ulkopuolella.

- Jengeihin kuuluminen voisi olla kiellettyä ihan lain tasolla. Jos jengit kerran mainostavat elävänsä lain ulkopuolella, niin miksi yhteiskunta sallii sellaisen mainostamisen, Kurenmaa kysyy.

Helvetin enkelit ja Bandidos ovat itse kieltäneet kerhojen olevan osa järjestäytynyttä rikollisuutta. KRP:n kanta on kuitenkin selvä.

- Meillä on selvä käsitys siitä, mitkä ovat järjestäytynyttä rikollisuutta, Kurenmaa sanoo viitaten edellämainittuihin jengeihin.

Jengiläisten tekemiä rikoksia käsittelevissä oikeudenkäynneissä kuuluminen tiettyyn jengiin toimii jo nyt Suomessa tuomiota koventavana tekijänä.

- Sitä kautta tämä poliisin suhtautuminen ei ole enää pelkkä mielipide, Kurenmaa huomauttaa.

Jengiliivit pannaan?

Jengit kieltämällä tulisi Kurenmaan mielestä kieltää samalla jengien tunnukset, kuten liivit.

- Jos jengit kiellettäisiin lailla, niin tämä olisi osa sitä, hän sanoo.

Prosenttijengiläisten tunnistaminen ei ole vaikeaa, sillä jengit ovat tarkkoja tunnuksiensa käytöstä.

- Ei liivit päällä voi kukaan ulkopuolinen kulkea, ne ovat hyvin olennainen osa jengien identiteettiä, Kurenmaa muistuttaa.

Tunnuksien kieltäminen lailla ei kuitenkaan olisi yksinkertaista. Tällä hetkellä Suomessa mikään asuste ei ole laiton.

- Tämä vaatii keskustelua siitä, mitä yhteiskunta haluaa ja miten pitkälle halutaan mennä. Asioiden kriminalisoinnin voi herkästi vetää "överiksi".

Kriminalisointi tuskin poistaisi jengejä

Kurenmaa ei usko, että kriminalisointi poistaisi jengit Suomesta. Hän näkisi lain pikemminkin selkeänä viestinä siitä, että poliisi näkee prosenttijengit osana järjestäytynyttä rikollisuutta.

- Rikollisuutta on joka tapauksessa. Mutta kriminalisointi tekisi uusien jengiläisten rekrytoimisen mahdollisesti vaikeammaksi. Kyllähän se tekee vaikutuksen tiettyihin nuoriin, kun jengit ajelevat kaupungilla liivit päällä ja tällä tavoin näyttävät mahtiaan, Kurenmaa sanoo.

Järjestäytyneen rikollisuuden tunnusmerkit tarkennettava

Kurenmaan mukaan KRP ei painosta oikeusminiteriötä lainmuutoksiin jengien suhteen. Hän näkee ehdotuksen jengien kriminalisoinnista pikemminkin avauksena keskustelulle. Rikoslain tie ehdotuksesta toimeenpanoon on pitkä.

- Järjestäytyneen rikollisuuden tunnusmerkkejä tulisi Suomessa tarkentaa ennen tällaisia muutoksia, sillä tässä asiassa ei voi olla tulkinnanvaraisuuksia. Enkä tiedä, kuinka paljon oikeusministeriössä on tällä hetkellä halua lähteä tällaista kriminalisointia pohtimaan, Kurenmaa miettii.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala