1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kastautumisesta tuli hittituote Venäjällä

Ortodoksiseen loppiaiseen kuuluvasta julkisesta kastautumisesta on tullut yksi vuoden suurimmista kansanjuhlista Venäjällä. Avantoihin ja altaisiin sukeltajien määrä on vuosi vuodelta kasvanut. Tammikuun 19. päivän loppiaisuintiin osallistui miljoonia venäläisiä.

Ulkomaat
Mies kastautuu jäiseen veteen Velokoessa keskiviikkona.
Loppiaisuinti on osa juliaanista kalenteria noudattavan ortodoksikirkon loppiaisen viettoa.

Tapahtuma alkoi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Venäjän kaukoidästä, jossa kymmenet tuhannet venäläiset kastautuivat jääkylmässä Tyynessä meressä. Kastautumistilaisuudet jatkuivat ympäri maata myös seuraavana iltana ja yönä. Venäjän ortodoksikirkko arvioi osallistujien määrän nousevan miljooniin. Pelkästään Moskovassa määrä yli kaksinkertaistui viime vuodesta.

Kastautuminen pyhitetyssä vedessä on osa juliaanista kalenteria noudattavan ortodoksikirkon loppiaisen viettoa. Loppiaisuinnilla muistetaan Jeesuksen kastautumista Jordan-jokeen, mutta siihen osallistuminen ei merkitse liittymistä kirkon jäseneksi.

- Toivottavasti osallistujat ovat uskovaisia, mutta varmaankin jotkut ovat mukana vain siksi, että tämä on muoti-ilmiö, tunnustaa moskovalainen isä Artamanov. Venäjän ortodoksikirkolle on kuitenkin pääasia, että yllättävä hittituote tuo kirkollisiin tilaisuuksiin yhä useampia venäläisiä.

Pää veden alle kolme kertaa

Loppiaisuinnissa on sukellettava kokonaan veden alle kolme kertaa eli isän, pojan ja pyhän hengen nimeen. Tänä vuonna seremonia oli monin paikoin hyinen. Kaukoidässä pakkasta oli yli 20 astetta. Luonnonvesiin tehtyihin ristinmuotoisiin avantoihin ja kaupunkien toreille tuotuihin paljuihin pääsyä joutui paikoin jonottamaan tuntikausia vähissä vaatteissa.

Viranomaiset varoittivat kansaa riskinotosta. Varsinkin sydänsairaille kastautumista pidetään suorastaan vaarallisena. Sairastumisten varalta jokaiselle tapahtumapaikalle oli komennettu runsaasti pelastushenkilökuntaa.

Pyhitetty vesi parantaa

Vaikka suuri osa loppiaisuintiin osallistuvista ei pidä itseään uskovaisena, kaikki näyttävät uskovan pyhitetyn veden parantavaan ja ennaltaehkäisevään voimaan.

- Tunne on aivan erinomainen, sanoi ensimmäistä kertaa tapahtumaan osallistunut moskovalainen Maksim Sergejev.

- Sitä paitsi tämä pitää sairaudet loitolla koko vuoden!

Sergejevin kastautumispaikka oli Moskovan Vallankumousaukiolla, jossa tapahtuma järjestettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran.

Tavoitteena yhtenäisyys

Ortodoksisen kirkon suosio on yleensäkin Venäjällä kasvanut tasaisesti koko uuden Venäjän olemassaolon ajan vuodesta 1991. Kirkon perinteet on omaksuttu laajasti uudelleen.

Suuntaus on mieleen myös Venäjän valtiolle, jolle etniset ja uskontoon liittyvät ristiriidat ovat jokapäiväisiä etenkin Pohjois-Kaukasian alueella. Kansaa kehotetaan nyt yhtenäisyyteen ja välttämään ristiriitojen lietsomista.

Samalla juuri venäläisten perinteiden vaaliminen voidaan tulkita pelkäksi valtauskonnon tueksi. Ortodoksikirkon ja Venäjän valtion tiiviistä suhteista kertoo mm se, että viranomaiset kautta maan oli valjastettu pitämään huolen siitä, että loppiaisuintien aikana mikään ei mennyt pieleen.

Lähteet: Yle Uutiset / Marja Manninen

Lue seuraavaksi