Hyppää sisältöön

Suomalaisprofessorille biotieteiden "pikku-Nobel"

Akatemiaprofessori Ilkka Hanski saa Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian myöntämän Crafoord-palkinnon. Kansainvälinen tiedepalkinto myönnetään vuosittain tieteenaloille, joita Nobel-palkinnot eivät kata.

Akatemiaprofessori Ilkka Hanski.

Ilkka Hanskin mukaan Crafoord-palkinto on tähänastisen uran suurin tunnustus. Helsingin yliopiston metapopulaatiobiologian huippuyksikön johtaja on tuottanut uutta tietoa, jota voidaan hyödyntää, kun tutkitaan miten kaupungistuminen, metsien hävittäminen ja ilmastonmuutos ovat vaikuttaneet eläimiin ja kasveihin.

Uraauurtava tutkimus ja yli 30 vuotta jatkunut elämäntyö ovat Ruotsin tiedeakatemian perusteluiden mukaan tehneet Ilkka Hanskista yhden maailman johtavista ekologeista.

Akatemiaprofessori arvioi itse, että palkinto on osoitus myös alan noususta yhä merkittävämmäksi tutkimuskohteeksi.

- Palkinto kertoo ennen kaikkea ekologian ja ympäristötieteen hyvästä kansainvälisestä tasosta Suomessa. Uskon ja toivon, että tällä on myönteinen vaikutus jatkossa alan tutkimukseen, sanoo Hanski.

Crafoord-palkinto on suuruudeltaan neljä miljoonaa kruunua eli noin 450 000 euroa. Se jaetaan Tukholmassa 10. toukokuuta.

Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian erilliset komiteat päättävät vuosittain fysiikan, kemian ja taloustieteen Nobeleista. Vuodesta 1982 akatemia on jakanut Crafoord-palkinnon Nobeleiden ulkopuolelle jääville tieteenaloille, tänä vuonna biotieteille.