1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hu: Kiinalla paljon tehtävää ihmisoikeuksissa

Kiinan presidentti Hu Jintao myöntää, että Kiinalla on vielä paljon tehtävää ihmisoikeuksissa. Yhdysvalloissa valtiovierailulla oleva Hu sanoi, että kansalliset eroavaisuudet pitää kuitenkin ottaa ihmisoikeusasioissa huomioon.

Presidentit Hu Jintao (vas.) ja Barack Obama pitivät lehdistötilaisuuden Washingtonissa keskiviikkona. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Kiinan ja Yhdysvaltain suhdetta on luonnehdittu 2000-luvun tärkeimmäksi maailmassa, sekä Obama ja Hu korostivat yhteistyön syventämisen tärkeyttä. Obaman mukaan yhteistyö hyödyttää koko maailmaa ja yhteistyön mahdollisuuksia riittää.

Valkoisen talon aitojen ulkopuolella Hu sai paljon kylmemmän vastaanoton. Kiinan ihmisoikeusrikkomuksia vastaan mieltä osoittava joukko teki selväksi, ettei punaista mattoa olisi pitänyt levittää valtiojohtajalle, jonka maassa toisinajattelijat joutuvat vankilaan, mukaan lukien Nobelin rauhanpalkittu Liu Xiaobo.

Obama: Ihmisoikeuskysymys ei muun yhteistyön este

Ihmisoikeuskysymykset nostettiinkin heti tiedotustilaisuudessa esiin. Tosin presidentti Hu jätti ensin kysymykseen vastaamatta, kun tulkkauksessa oli kuulemma ongelmia. Kun toinen yhdysvaltalaistoimittaja toisti kysymyksen, Hu suostui myöntämään, että Kiinalla on parantamisen varaa ihmisoikeusasioissa.

Hu myös totesi Kiinan edistyneen valtavasti ja muistutti, että kansalliset eroavaisuudet on otettava arvioinneissa huomioon.

Obama sanoi avoimen keskustelun Kiinan ihmisoikeuskysymyksistä jatkuvan, mutta se ei saa kuitenkaan muodostua muun yhteistyön esteeksi.

Sopimus 45 miljardin kaupoista

Obaman hallinto haluaa Kiinan rinnalleen erityisesti Pohjois-Korean ja Iranin ydinkiistoissa sekä talouskysymyksissä. Yhdysvaltoja on hiertänyt jo pitkään, etteivät sen tuotteet pääse toivotusti Kiinan markkinoille.

Obama sanoi Yhdysvaltain haluavan myydä kiinalaisille vaikka mitä. Hun valtiovierailulla maat sopivatkin yhteensä 45 miljardin dollarin kaupoista, joiden keskiössä on 200 Boeingin lentokoneen myynti Kiinaan.

Hun valtiovierailu jatkuu torstaina tapaamisilla kongressin johdon kanssa.