Vuoden ravintoloitsija -ehdokas paistaa avotulella

80-luvun lopulla Bahri Karagümüs saapui kylmänä, talvisena päivänä Ouluun, suoraan Ankarasta, taskussaan 400 mummonmarkkaa ja passi. Nyt hän vetää Oulun yhtä tunnetuinta ja menestyksekkäintä ravintolaa, Istanbulia. Karagümüs on ehdolla hotelli- ja ravintola-alan ammattilaisten vuosittaisessa kilpailussa vuoden ravintoloitsijaksi.

Ravintola istanbul
Ravintoloitsija Bahri Karagümüs pilkkoo vihanneksia Ravintola Istanbulin keittiössä.
Bahri Karagümüs esivalmistelee ruokia oululaisessa Ravintola Istanbulissa.

Veneen mallinen kebabpizza sai alkunsa oululaisen ravintolan keittiössä. Ravintola Istanbul on edelleen tunnettu pizzasta, joka on sittemmin levinnyt ympäri Suomen. Nyt kebabpizzaa saa lähes kaikkialta muualta, paitsi Ravintola Istanbulista.

- Minua ei enää kinnostanut pizza. Minun oli pakko keksiä jotain uutta, sillä minulla pitää olla koko ajan menoa ja uudistusta, ravintoloitsija Bahri Karagümüs arvioi.

Uudistus oli puuhiiliarina, joka on ainoa avotulella toimiva puuhiiligrilli Suomessa. Turkkilaisessa hiiligrillissä hehkuva suomalainen koivu takaa ravintolan ruoalle oman makunsa. Ravintola Istanbulissa kaikki kala ja liha paistetaan avotulella.

- Pitää aina olla jotain uutta. Minua ei enää kiinnostanut tehdä vuodesta toiseen pihviä ja lihaa sillä samalla pannulla tai kaasuliekillä.

Ravintola Istanbul on yksi kolmesta oululaisravintolasta, jossa on paistinkääntäjien kilpi. Samalla ravintola on maailman ainoa turkkilainen kilpiravintola Turkin ulkopuolella.

Istanbulin ravintoloitsija Bahri Karagümüs on loppusuoralla Vuoden ravintoloitsija -kilpailussa yhtenä kolmesta kandidaatista. Vuoden ravintoloitsija valitaan Helsingissä Tammikuun 20. päivä hotelli- ja ravintola-alan ammattilaisten vuosittaisessa gaalassa.

Lähteet: YLE Oulu