1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Artjärvi

Vesiväritehtailijaksi sattumankaupalla

Artjärvellä vuosikymmeniä toiminut Wennström Oy pitää pintansa massatuottajien puristuksessa. Pohjoismaiden ainoan vesiväritehtaan juuret ovat Venäjällä. Nykyinen omistaja Tapio Tattari osti yrityksen 30 vuotta sitten.

Risto Mäkelä väriliitukoneella. Kuva: YLE Lahti/ Tuija Veirto

Tapio Tattarista tuli vesiväritehtailija sattumalta. Kaikki lähti liikkeelle pikkuilmoituksesta sanomalehden sivulla.

- Soitin ilmoitettuun numeroon ja puhelimeen vastattiin vähän huonolla suomella. Kuvittelin ensin, että kyseessä on ruotsinsuomalainen myyjä, kunnes selvisi, että yrityksen juuret ovat Venäjällä, kertoo Tapio Tattari tilanteesta.

Tehtailija Andrei Wennström aloitti vesivärien valmistuksen vuonna 1922 Jekaterinburgissa, Ural vuoriston juurella. Suomeen ja Helsinkiin yritys siirtyi 1930-lvulla, Artjärvelle muutto tapahtui 1970-luvun alussa.

Nykyisellä omistajalla tehdas on ollut vuodesta 1981 lähtien, tasan 30 vuotta.

Sesongista vuoden kiertoon

Jos edellinen omistaja keskittyi sesonkiin kerran vuodessa syksyllä ja saattoi muun osan vuotta omistautua perhos- ja rahakokoelmilleen, Tapio Tattari pyörittää toimintaa vuoden ympäri.

Vaikka yritys on laajentanut tuotevalikoimaansa, kaiken kivijalkana ovat edelleen vesivärinapit ja väriliidut, jotka tehdään myrkyttömistä aineista.

- Koulut ja harrastajapiirit ovat pääasiakkaita. Onneksi suomalaiset opettajat käyttävät vielä kotimaisia värejä, Tattari toteaa.

Yhtiön tuotevalikoimaan kuuluu nykyään myös silkkipainovärejä oheistuotteineen sekä tekstiili- ja painovärejä. Vientiä on Pohjoismaiden ohella mm. Espanjaan ja Portugaliin.

Wennström Oy työllistää kahdeksan henkilöä Artjärven tehtaillaan ja tekee yhteistyötä mm. suojatyökeskusten kanssa erityisesti tuotteiden pakkausvaiheessa.

Pitkäaikaisimmat työntekijät ovat olleet yhtiön palveluksessa jo useamman vuosikymmenen ajan. Moni työvaihe vaatii käsityötä.