Valoissa vähemmän voi olla enemmän

Kaikkea ei tarvitse eikä kannata valaista, miettii forssalainen valotaiteilija Juha Rouhikoski. Hän kokeilee Hämeenlinnaan rakentamassaan näyttelyssä, voiko valo olla pienten keinojen minimalistista taidetta.

näyttelyt
Forssalainen valotaiteilija Juha Rouhikoski on valon minimalisti
Valotaiteilija Juha Rouhikosken käsitys valosta loistaa Hämeenlinnan GalleriaKONEEN näyttelyssäYLE / Markku Karvonen

Astuessa sisään Verkatehtaalla GalleriaKONEEN näyttelyyn vastassa on punaisella valaistu lämmin seinä, jonka halkaisee terävä ja kylmä sininen valo. Jotkut se imaisee sisään valon suuntaan, jotkut saa kallistumaan taaksepäin kuin olisi törmännyt johonkin kiinteään.

Näyttelyn värit ovat punainen ja sininen.

- Punainen on voimakas ja intiimikin valo. Sitä voi melkein kosketella tilassa. Sininen edustaa toista ääripäätä. Koen sen etäisyyteen vievänä ja lähes äärettömänä. Tietenkin jokainen kokee valon omalla tavallaan, kertoo Juha Rouhikoski Hämeenlinnan näyttelyyn valituista väreistä.

Hänen lopputyönsä käsittelee valotaidetta ja minimalismia valotaiteessa.

Luonto lumoaa keinovalojen käyttäjänkin

- Yhdistelmä luonnonvaloa ja lumisia puita ovat melkein täydellistä kauneuden estetiikkaa. Intohimo valoa kohtaan syttyy taas tähän aikaan metsässä. Luonnonvalo on kaunis ja inspiroiva kaikkine ilmiöineen.

Luonnonvalolla on aikansa ja paikkansa. Pimeän tullen kannattaa miettiä mitä valaista ja mitä ei.

Kaiken ei tarvitse kylpeä valossa

Kaikkea ei kannata valaista. Jos häivähdyskin valoa tuo iloa tai piirtää oman piirteensä vaikka pihapiiriin, se kannattaa valaista. Mutta kohtuuden ja hyvän maun puitteissa.

- Katson, miten toinen näkee kohteen ja millainen on sen suhde ympäristöön. Yritän löytää ajatuksen, miksi jokin valaistaan.

Mitä yhteistä on valolla ja valokuvauksella

Kun Juha Rouhikoski rakentaa näyttelyään, jalustalla seisova kamera tallentaa työn vaiheita ja valon luomia näkymiä.

- Valokuvauksella ja valoilmauksella on paljon yhteistä. Kamera on kuin heikko silmä, mutta hyvä apuväline. Tuhansista kuvista, vallankin luonnonvalossa otetuista, löytää aina mielenkiintoisia ilmiöitä, sanoo Juha Rouhikoski.

Lähteet: YLE Häme