Huostaanotettujen laitoshoitoa pyrkimys vähentää

Perhehoito tahdotaan nostaa huostaanotettujen lasten ensisijaiseksi hoitovaihtoehdoksi. Nyt perhehoidossa on vain kolmannes huostaanotetuista lapsista ja nuorista. Käytännössä hallituksen esitys on tahdonilmaisu, jonka toteutuminen ei ole näköpiirissä.

Kotimaa
Lapsi leikkii lumella.
Suomessa lapsien huostaanotot ovat lisääntyneet 2000-luvulla.YLE

Hallitus esittää uutta lakia, jonka mukaan sijoitettujen lasten laitoshoitoa vähennetään mahdollisimman paljon. Esitetyn lain mukaan lapsi pitäisi aina pyrkiä sijoittamaan perheeseen.

Tavoite on lähes saavuttamaton, sillä sijoitusperheistä on ollut huutava pula jo pitkään. Vain Oulun seudulla halukkaita perhehoitajia on löydetty tarpeeksi.

- Se tiedetään, että on ollut hyvin paljon ongelmia mutta haluamme tällä luoda selvän suunnan sille, että lähdetään rakentamaan tätä perheiden varaan, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön apulaisosastopäällikkö Reijo Väärälä.

Väärälän mukaan kysymys ei ole siitä, että laitokset olisivat huonoja.

- Kysymys on siitä, että perhehoitoa pidetään parempana.

Säästämistä vai huolenpitoa?

Helsingin Diakonissalaitoksen lapsi- ja perhetyön johtaja Tuija Åstedt puolestaan toivoo, ettei ratkaisulla tavoitella säästöjä.

- Huostaanottohan on laillinen keino puuttua kasvuoloihin, joka ovat lapsille haitallisia, joten se on hyvä toimenpide. Kysymys on siitä, että pitäisi miettiä, miksi näihin joudutaan.

Huostaanotot ovat lisääntyneet 2000-luvulla. Åstedtin mukaan syynä on lapsiperheiden kasvava köyhyys ja vanhempien pahoinvointi.

- Mitä meidän yhteiskunta tarjoaa tällä hetkellä esimerkiksi ihan tavallisille heikkolahjaisille nuorille. Minkälaisia näköaloja meillä on heille, kun meidän yleinen keskustelu painottuu siihen, miten saamme huippuja, Åstedt kysyy.

Lähteet: YLE Uutiset