1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Länsikulttuuri rynnii Vietnamiin

Länsimaisen elämäntyylin leviäminen Kaakkois-Aasiaan on lisännyt nopeasti elintasosairauksia. Esimerkiksi Vietnamissa valtion ravitsemusvirasto varoittaa läntisten, rasva- ja sokeripainotteisten ruokailutottumusten vaarallisuudesta.

Tuore, vihannespitoinen ruoka on vaihtunut Vietnamissa osittain länsimaiseen pikaruokaan. Ruokakulttuurin muutos heijastuu nopeasti lisääntyvinä elintasosairauksina. Kuva: Risto Vuorinen / YLE

Liikalihavuus, diabetes, erilaiset syövät sekä sydän ja verisuonitaudit ovat lisääntyneet maassa tuntuvasti kymmenessä vuodessa. Sairaustilastojen mukaan hedelmällisessä iässä olevista Ho Chi Minh Cityn naisista lähes 30 prosenttia on nykyään ylipainoisia. Tämä on kolme kertaa enemmän kuin vuosikymmen aikaisemmin.

Vietnamilaisviranomaiset ovat huolissaan myös lasten ylipainosta. Esimerkiksi Ho Chi Minh Cityssa yli viisivuotiaiden ylipainoisten lasten määrä on nelinkertaistunut vuosikymmenessä.

- Liian lihavat lapset ovat yleensä poikia. Aasialaisen perinteen mukaan perheen pojalle tarjotaan kaikkea hyvää ja paljon, sanoo vietnamilaisen ruokailukulttuurin muutosta tutkinut ravintoloitsija Albin Deforge.

Pojat pullukoita

Deforgen mukaan on yleistä, että lasten ruokiin ja juomiin lisätään paljon sokeria. Myös maito tarjotaan vietnamilaislapsille sokeroituna.

- Sokerin syönti oli paikallaan silloin, kun maassa nähtiin jopa nälkää. Nykyään sokerin käyttöä pitäisi rajoittaa tuntuvasti, sanoo seitsemän vuotta Vietnamissa asunut ranskalainen Deforge.

Vietnamin elintaso on noussut selvästi etenkin suurimmissa kaupungeissa. Maaseudulla tulot ovat kohonneet hitaammin. Kaupunkilaisvanhemmilla on nykyään tarpeeksi rahaa syöttää lapsensa ylipainoisiksi. Vietnamissa pulska poika merkitsee hyvinvoivaa ja varakasta perhettä. Pojan harteille jää ennen pitkää vastuu rahan hankkimisesta perheelle, joten hänen hyvinvointiinsa panostetaan. Tyttöjen toivotaan aasialaisen perinteen mukaan jäävän hoitamaan äidin kanssa kotitaloutta.

Ravinto yksipuolistuu

Myös läntiset pikaruokaketjut ovat rynnistäneet kovalla volyymilla 85 miljoonan asukkaan Vietnamiin, jonka kansantalous on kohentunut merkittävästi 2000-luvulla. Pikaruokaloiden suosio näkyy jo sairaustilastoissa.

- Vietnamilaiset suosivat erityisesti paistettua kanaa tarjoavan amerikkalaisketjun ravintoloita. Mm. sen vakioasiakkaat jättävät ruokavaliostaan monesti pois vihannekset, kalat ja muut tuoreet ruoka-aineet, joiden ansiosta vietnamilainen ruokaa pidetään hyvin terveellisenä, sanoo Defoge.

Rock-kulttuuri lapsenkengissä

Länsimainen kulttuuri tunkeutuu ruokailutottumusten muutoksen lisäksi myös muille elämänalueille. Esimerkiksi Ho Chi Minh Cityyn on perustettu lyhyen ajan sisällä useita rock-klubeja. Koska maasta puuttuu omaa rock-kulttuuri, ei myöskään klubeihin löydy vietnamilaisia yhtyeitä. Muun muassa Acoustic-klubi hankkii esiintyjänsä nykyään Filippiineiltä, jossa on paljon länsimaisia pop- ja rockhittejä soittavia kokoonpanoja.

Miljoonat vietnamilaisnuoret seuraavat nykyään tarkkaan länsimaisia muotivirtauksia internetistä. Nuorten sanavarastoon kuuluu runsaasti englantilaisperäisiä lainasanoja. Uusille asioille ja ilmiöille ei edes löydy vietnaminkielisiä vastineita. Myös buddhalaisuuteen perustuvat nuorten seurustelutavat ovat murroksessa. Esimerkiksi seksin aloittamista ei yleensä enää lykätä avioliittoon asti.

Kuntosalit panevat liikkumaan

Aasialaisen ja länsimaisen kulttuurin välisessä kilpailussa ravintoloitsija Albin Defoge näkee myönteisenä piirteenä liikunnan suosion kasvun.

- Nuoret ja nuoret aikuiset ovat alkaneet käydä innokkaasti kuntosaleilla. Vietnamiin perustetaan koko ajan uusia saleja, joiden toimintaperiaate sopii hyvin ajan hengessä elävälle, uudelle sukupolvelle. Vanhemmat vietnamilaiset aloittavat päivänsä yleensä edelleen kiinalaisella aamuvoimistelulla, sanoo Defoge.