Blair jälleen kuultavana Irakin sodasta

Britannian entinen pääministeri Tony Blair on ollut tänään Irakin sotaa selvittävän tutkimuskomission kuultavana. Komissio haluaa Blairiltä jo toistamiseen selvennyksiä siitä, miksi Britannia päätti liittyä sotaan Yhdysvaltain rinnalla.

Ulkomaat

Komission odotetaan pyytävän Blairilta täydennystä hänen aikaisempiin lausuntoihinsa sekä kysyvän eroista, joita on ilmennyt Blairin lausuntojen sekä virallisten asiakirjojen ja muiden todistajien lausuntojen välillä.

Blair antoi perjantaina komissiolle etukäteen kirjallisen lausunnon, jossa hän myönsi oikeuskansleri Peter Goldsmithin varoittaneen tammikuussa 2003, että sotatoimiin tarvittaisiin uusi YK:n päätöslauselma, jotta ne olisivat laillisia. Blair sanoi Goldsmithin kuitenkin muuttaneen mieltään.

Komisio kysynee Blairilta myös hänen ja Yhdysvaltain tuolloisen presidentin George Bushin välisistä yksityisistä Irakia koskevista keskusteluista. Blair on kieltäytynyt julkistamasta Bushille kirjoittamiaan salaisia muistioita sillä perusteella, että viestit ovat yksityisiä. Hän toteaa kirjallisessa lausunnossaan, että henkilökohtainen suhde on tärkeä osa maan strategista suhdetta.

Blair oli komission kuultavana ensimmäistä kertaa vuosi sitten. Tuolloin Blair puolusti voimakkaasti päätöstä hyökätä Irakiin ja suostui myöntämään vain sen, että jälkitilanteen hoidossa oli ongelmia.

Blair sanoi uskoneensa epäilyksittä, että Irakilla oli joukkotuhoaseita, millä sodan aloittamista ennen kaikkea perusteltiin. Hänen mukaansa syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen oli lähetettävä voimakas viesti siitä, että joukkotuhoaseista kiinnostuneet valtiot oli pysäytettävä.

Britannia lähetti vuonna 2003 alkaneeseen Irakin sotaan 45 000 sotilasta. Irakissa kuoli 179 brittiä.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset