1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Moottorikelkalle kilpailija

Venäjällä on kehitetty vaihtoehto moottorikelkalle. Lentokoneinsinöörien ideoima kulkuväline kulkee niin lumessa, vedessä kuin mudassakin.

Kuva: Sini Kinnunen / Yle

Ilmatyynytekniikkaa käyttävä Gerris-alus kulkee jopa 150 kilometrin tuntivauhtia. Laitteen hinta on noin 15 000 euroa.

Massatuotanto on tarkoitus aloittaa mahdollisimman pian. Laitteita on valmistettu vasta neljä kappaletta, mutta keksijöiden mukaan ostajia on jo jonossa. Nimensä uusi kulkupeli on saanut Vesimittari-hyönteisen latinankielisestä nimestä.

Asiasta kertoi Russian Today.

Ei näytä ihan moottorikelkalta

Kemijärveläiset moottorikelkkailun asiantuntijat ja historioitsijat Sauli Koskiniemi ja Matti Gröötilä pitävät venäläistä laitetta mielenkiintoisena, mutta eivät luokittelisi sitä moottorikelkaksi. Heidän mielestään perinteisessä moottorikelkassa on vetävä telamatto ja sitä ohjataan kahdella tai yhdellä suksella.

-Tämä venäläinen laite on ilmatyynyalus, jolla on oma kategoriansa, Koskiniemi sanoo.

Saulin ja Matin yhteinen "rakkaus" on Kemijärvellä paikallisen moottorikerhon ylläpitämä moottorikelkkamuseo. Se on ainutlaatuinen maailmassa. Museossa on näytillä 160 erilaista ja erimerkkistä moottorikelkkamallia, muun muassa Suomen vanhin tehdastekoinen kelkka, Ski-Doo vuodelta 1961.

Matti Gröötilä sanoo, että monenlaiset "pelle pelottomat" ovat vuosien varrella kelkkoja rakennelleet. Moottorikelkkamuseossa on näytillä muun muassa Ranualla tehty ummenajokas - moottorivoimalla pyörivä tynnyri, jonka perässä suksimies huilaa ja laitetta ohjailee pitkillä aisoilla.

Lähinnä tätä venäläistä ilmatyynykelkkaa oleva laite museossa on Mikkelistä Anttolasta löydetty lumiajoneuvo vuodelta 1973. Sitä työntää eteenpäin suurehko rupeli, mutta laite sinällään makaa suksien päällä.

Katso miten Gerris kulkee (siirryt toiseen palveluun)