Laitesukellus kiinnostaa Torniossa

Tornionlaakson sukellusseuran toistamiseen järjestämä sukellusteemapäivä Tornion uimahallissa keräsi runsaasti osallistujia. Koulutusvastaava Esa Kansanojan mukaan kuuden tunnin aikana 44 innostunutta ehti kokeilla sukeltamista.

Sukellusopiskelija menossa yösukellukselle Kuva: yle

Viime vuonna ensimmäistä kertaa kokeiltu sukellusteemapäivä Tornion uimahallissa saavutti suosiota toistamiseen. Koulutusvastaava Esa Kansanoja naurahtaa, että edellisvuonna kävijöitä oli tasan saman verran kuin tänä vuonna.

- Kaikki, jotka menivät minun avustuksella veteen, eivät olleet koskaan kokeilleet sukeltamista. Osa oli aivan haltioissaan, eikä kukaan ei kohdallani moittinut, että olisi ollut huono kokemus, kertoo Kansanoja.

- Etenkin nuorilla tuntui olevan hauskaa, mutta vähän vanhemmat ihmettelivät, että miten voi hengittää veden alla, kuvailee Kansanoja kokemuksia sunnuntaina pidetystä tapahtumasta.

Vaatii alkusatsauksen

Laitesukelluksesta harrastuksena voi tulla mieleen Thaimaan lomillaan sukeltelevat julkkikset, mutta kyllä pohjoisen vesissäkin riittä tutkimista.

- Mukavia juttujakin voi löytyä, kaikkea mitä on veneistä tipahtunut. Tietenkin tavoitteena on löytää hylkyjä, sanoo koulustusvastaavana Torniolaakson sukellusseurassa toimiva Kansanoja.

Eikä tarvitse olla erityisen rahakas, vaan harrastuksen kustannuksia voi huoletta verrata moneen muuhun vapaa-ajan satsauksia vaativiin rientoihin.

Hyvät käytetyt varusteet saa Kansanojan mukaan alle 1000 eurolla ja uudet varusteet maksavat puolet enemmän.

- Hyvät laitteet kestää jopa 10 vuotta, jos vain itse mahtuu niihin sen ajan eikä turpoa, huomauttaa Kansanoja huumorilla.

Terveeksi itsensä tunteva, yli 12-vuotias voi hakeutua harrastuksen pariin tammikuussa pidettävän info-tilaisuuden kautta. Lisätietoja Tornionlaakson sukellusseuran sivuilta.