1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pate Mustajärvi on Vuoden tamperelainen

“Ikurin turbiini” Pate Mustajärvi äänestettiin ylivoimaisella äänten enemmistöllä Vuoden tamperelaiseksi. Ääniä annettiin yli 3 200, joista 987 meni Popedan keulahahmona tunnetulle Mustajärvelle.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Pate keräsi 987 ääntä, kakkoseksi tullut Sami Hintsanen sai 449 ääntä ja kolmanneksi tuli ”Reino-mies” Arto Huhtinen 394 äänellä. Loput äänet jakautuivat melko tasaisesti muiden ehdolla olleiden kesken.

- Tämä tuntuu erityisen hyvältä siksi, että valinnan teki kansa. Tunnen tämän johdosta kuuluvani kalustoon ja olen varmaankin antanut jotakin ihmisille. Tämä on mun koti, Mustajärvi kuvaa tuntojaan.

Tunnustuksena Vuoden tamperelainen 2010 -tittelistä Patelle luovutettiin pala aitoa tamperelaista rotvallia kunnialaatan kera.

Kilpailulla haettiin henkilöä tai tahoa, joka vuoden 2009 aikana tai jo pidemmällä aikavälillä on tehnyt Tamperetta tunnetuksi positiivisella tavalla.

Suomalaisen rockin peruskallio Pate Mustajärvi on luotsannut yli 30 vuotta manserockin ikonia Popedaa ja matkan varrella julkaissut peräti kahdeksan soololevyä.

Niistä tuorein, Juice Leskisen kappaleita sisältävä Ollaan ihmisiksi, ilmestyi viime syksynä. Mustajärvi palkittiin syksyllä myös Tampereen kaupungin 1. luokan kultaisella ansiomitalilla.

Pate on mukana vastikään julkaistulla hyväntekeväisyyslevyllä Reinon ja Ainon rakkaustarina - ja uutta musiikkia on kevään mittaan luvassa.

Yhdeksättä kertaa

Kilpailu järjestettiin yhdeksännen kerran. Sen järjestävät Tampere Tunnetuksi -yhdistys, Kaupunkilehti Tamperelainen ja Radio 957.

Edellinen voittaja, Vuoden tamperelainen 2009, oli Franciscus Karvakuono eli Pikku Kakkosesta tuttu Ransu-koira. Sitä ennen Vuoden tamperelaisia ovat olleet manserockyhtye Popeda, Kiira Korpi, Tommi Evilä, Eila Roine ja kolme kertaa peräkkäin Simo Frangén.

Ehdolle oli tänä vuonna asetettu 9 ehdokasta. Voittajakolmikon lisäksi ehdolla olivat murretoimittaja Hannu Hyttinen, dekkarikirjailija Seppo Jokinen, Palatsiteatterin yrittäjät Petri Lairikko ja Katariina Leino, rockpromoottori Jussi Santalahti, hengenpelastaja Jussi Tuukkanen ja Kukkaisviikkojen vetonaula Keskustorin maailmanpyörä.

Halutessaan äänestäjät saivat nimetä oman suosikkinsa listan ulkopuolelta. Hajaääniä saivat tänä vuonna muun muassa Janne Rauma ja Kari Palonen, Kiira Korpi, Heikki Luoto, Raimo Helminen sekä Leskien klubi.