1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Minun kulttuurini

Loppuvuoden leffakäynti

9.-luokkalainen TET-harjoittelija Teppo Reinikainen katsoo paljon elokuvia. Niistä nousee esiin silloin tällöin helmiä. Teppo vieraili toimituksessa tammikuun puolessa välissä.

Minun kulttuurini
Teppo Reinikainen
YLE

Kulttuurivuosi on alkanut itselläni aika vaisusti. Avajaisetkin menivät muiden juttujen takia täysin ohi. Niin, että en varsinaisesti ole vuotta edes aloittanut.

Viime vuoden lopussa tuli kylläkin katsottua erittäin paljon hyviä elokuvia, mutta yksi jäi kyllä mieleen! Kävin muutama päivä itsenäisyyspäivän jälkeen katsomassa Rare Exportsin. Kaverini ehdotti kerran, että menisimme sitä katsomaan.

Kun etsin elokuvaa Finnkinon nettisivuilta, niin muutaman klikkauksen jälkeen eteeni ilmestyi kuva joulupukista. Ajattelin, että onko tämä taas joku ”Joulutarinan” tai ”Lumiukon” tapainen ikivanhaan lastenkirjaan perustuva huttu, jota vuosien päästä katsottaisiin aina aattona koko perheen voimin glögin ja pipareiden ääressä, mutta jo traileri ja näkemäni lyhytelokuvat, sekä arvostelut todistivat tämän harhaluuloksi. Niitä katsellessani en voinut olla nauramatta ja miettimättä minkä aineiden tai kohtauksen alaisena tällainen idea on syntynyt. Elokuvan tontut ja joulupukki ovatkin myyttisiä hirviöitä, jotka terrorisoivat lapsiperheitä.

Vaikka en ole yleensä ollut kovinkaan innostunut kotimaisista jännityselokuvista, niin tämä upposi kyllä minuun kuin häkä pikimustan huumorinsa ja karkeutensa vuoksi. Elokuva oli hieman erilainen kuin aikaisemmin näkemäni kotimaiset, vaikka perinteille tehtiin kyllä kunniaa Kaurismäki-tyyppisellä lyhytsanaisella, mutta humoristisella sanailulla, ja henkilöillä, jotka toivat mieleen Tuntemattoman sotilaan tai Seitsemän veljestä.

Suosittelen elokuvaa kaikille toiminnan, jännityksen ja mustan huumorin ystäville. Itse ainakin ajattelin hankkia sen itselleni heti, kun se kauppoihin ilmaantuu.

Lähteet: TET-harjoittelija Teppo Reinikainen / YLE Turku

Lue seuraavaksi