1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaatteet

Tekokuitu nostaa tukan pystyyn

Pakkasella pukeutuminen ja varsinkin pipon sekä kaulaliinan käyttö voivat nostaa hiukset pystyyn. Vaatteet rätisevät staattista sähköä, jos ilmankosteus laskee alhaiseksi kuten yleensä pakkasella käy. Varsinkin tekokuidut sähköistyvät herkästi.

vaatteet
Miehen takaraivo.
Yle

Mistä tämä johtuu, tekstiili- ja vaatetusalan yliopettaja Lea Heikinheimo Lahden ammattikorkeakoulusta?

- Syy on ilmankosteudessa, joka on pakkasella alhainen. Tekstiilikuiduilla on suuri ominaispinta-ala, ja staattinen varautuminen on nimenomaan pintailmiö. Ilmiö korostuu tekokuiduissa, jotka ovat yleensä luonnonkuituja hienompia materiaaleja.

Mistä sitten johtuu, että kun villapaidan vetää pois päältään, tukka nousee rätisten pystyyn?

- Villassa näkyy sama ilmiö kuin tekokuiduissa. Luonnonkuidut kuitenkin pystyvät imemään ilmasta kosteutta, mutta jos ilmankosteus vähenee, kosteus häviää myös kuidusta. Kuidut jaetaan siis hybrofobisiin eli kosteutta imemättömiin ja hydrofibisiin kuituihin, jotka voivat imeä kosteutta.

- Synteettiset ja luonnonkuidut voidaan viimeistellä antistaattiaineilla, jotka parantavat kosteuden imeytymistä. Ainetta voidaan laittaa vaatteeseen teollisuudessa tai kotona esimerkiksi suihkeena tai pesun yhteydessä huuhteluaineena. Kannattaa huomioida, että antistaattiaineet kuluvat pesussa eli niitä kannattaa välillä lisätä.

Pitääkö paikkansa, että tekstiilistä häviää sähköisyys, jos sen laittaa joksikin aikaa pakkaseen?

- Siellä kosteus tiivistyy tekstiiliin. Ilmiö on sama kuin kastelisi käden hanan alla ja sivelisi sillä vaatetta. Saman voi havaita myös hiuksista, jotka ovat keratiiniä eli samaa kuin villa. Kosteus vähentää sähköisyyttä.

Miten tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa huomioidaan materiaalien sähköistyminen?

- Teollisuuslaitoksissa ilmankosteus on korkea, ettei pöly haittaa prosesseja ja aiheuta staattista sähköä. Muualla teollisuudessa staattinen sähköisyys voi aiheuttaa suuriakin ongelmia. Esimerkiksi elektroniikka- ja kemianteollisuudessa staattinen purkaus voi aiheuttaa jopa vaaratilanteita. Niihin on kehitelty sähköä purkavia vaatteita laittamalla tekstiilirakenteisiin metalli- ja hiilikuituja.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi