Kaustinen soi jälleen moniäänisenä

Tammikuun lopulla Kaustisen kamarimusiikkiviikko esittelee jälleen mielenkiintoisia kantaesityksiä. Huhtikuussa 60-vuotta täyttävä säveltäjä Eero Hämeenniemi on tänä vuonna kamarimusiikkiviikon teemasäveltäjä.

kulttuuri
YLE / Raila Paavola

Eero Hämeenniemen uudet sävellykset liittyvät jollain tavalla kaustislaiseen kulttuuriin. Kamarimusiikkiviikolla kantaesitysten putken korkkaa sähkökitarakonsertto Keskellä Blues, ja perjantai-iltana kantaesityksensä saa teos Moniääninen Kaustinen, joka kokoaa laajasti yhteen kaustislaista musiikkiosaamista.

- Kaustinen näyttäytyy minulle moniäänisenä, sanoisin jopa sataäänisenä, sillä tässä projektissa on nyt mukana viisi erilaista yhtyettä, ja esiintyjiä on toistasataa, Hämeenniemi toteaa hymyillen.

Moniääninen Kaustinen -teoksen taustalla on Kaustisen kamarimusiikkijuhlien taiteellinen johtaja Kreeta-Maria Kentala.

- Hän oli idean äiti, hän ilmeisesti ajatteli, että olisin sopiva säveltäjä tälle keikalle, ja otin innolla tehtävän vastaan. Teos kumpuaa Viljami Niittykosken musiikista, ja kansanrunousarkistosta, ja suurena apuna ja tukena on ollut laaja-alainen, pitkän linjan muusikko Mauno Järvelä.

Moniääninen Kaustinen kokoaa lavalle Hääkuoron, Kaustisen Pelimannit, Näppärit, Kaustisen Fiulharmoonikot, musiikkilukion opiskelijoita sekä kitaristi Ismo Eskelisen. Kaikessa Hämeenniemen musiikissa on paikallinen lähtökohta.

- Tässä yhteydessä olen halunnut lisätä soittajien ja säveltäjän välistä vuorovaikutusta siten, että muusikot pääsevät vaikuttamaan säveltäjän työhön. Ettei se mene niin, että lähetän nuotit postissa ja käyn pokkaamassa kantaesityskonsertin jälkeen.

Eero Hämeenniemi kertoo, että kaustislaiset ovat myös ottaneet heille heitetyn haasteen innolla vastaan. Hän pitää sitä osoituksena Kaustisen vahvasta musiikkiperinteestä.

- Koko ajan on tuntunut siltä, ettei tarvitse pakottaa ihmisiä tekemään jotain heille epämieluista. Ihmiset selvästi haluavat laajentaa soittamisensa ja laulamisensa aluetta.

Projektin bonuksena Hämeenniemi on saanut ammattiporukassa tarttua itsekin soittimiin. Tämmääminen sujuu harmonilla, ja pianoa Hämeenniemi on soittanut ikänsä. Toisinkin olisi voinut olla:

- Jos mitään tässä elämässä kadun, niin sitä, etten alkanut soittaa sähkökitaraa. Olen yrittänyt korvata tätä puutetta sillä, että olen tehnyt paljon yhteistyötä kitaristien kanssa.

Kamarimusiikkiviikon toinen kantaesitys Keskellä Blues onkin sähkökitaralle sävelletty konsertto. Sen innoittajana ja esittäjänä on kansainvälisen uran tehnyt Kalle Kalima.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa