1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirjastojen pudotuspeli jatkuu Kouvolassa

Kouvolan kirjastot ovat pian muutoksen kourissa. Jos ohjausryhmän ehdotukset menevät läpi, eri puolilla Kouvolaa kirjastopalveluissa alkaa tapahtua hyvinkin erityyppisiä muutoksia. Uutta keskustaan, autopalveluja maaseudulle.

Pilkanmaa, Kouvola

Pilkanmaan koulun neljäsluokkalaiset Alvari, Neea, Sonja, Laura ja Atte ovat hilppaisseet kirjastoon koulusta paitahihasillaan pakkasessa. Lyhyt reitti pihan yli on tuttu, sillä opettaja vie heidät muutaman kerran kuukaudessa kirjastoon.

- Ei se Vesku meitä täällä vahdi, me katsellaan hyllyistä niitä kirjoja ja lehtiä, mitkä itseä kiinnostaa, Alvari raportoi. Attea kiinnostavat pelilehdet, Sonja taas palautti juuri lukemansa Etsiväkerho Hurrikaani -kirjan. Moni käy myös vapaa-ajallaan kirjastossa. Siellä saa keskittyä lukemaan kaikessa rauhassa, meininki on hillittyä.

Pilkanmaan kirjasto on auki kolmena päivänä viikossa kuusi tuntia kerralla. Koulu ja päiväkoti tuovat lapsia taloon säännöllisesti. Muitakin asiakkaita käy päivän mittaan, mutta kävijämäärä on viime vuosina romahtanut. Vuonna 2008 kävijöitä oli päivässä 35, seuraavana vuonna 22.

Lukeminen kannattaa aina, näidenkin nelosluokkalaisten mielestä. Sonjan ja Neean mukaan se vahvistaa lukutaitoa ja on kivaa. Alvarillakin on hyötynäkökohta.

- Onpahan jotaa tekemistä.

Kirjat kyllä säilyvät Pilkanmaassa, vaikka kirjasto ei jatkaisikaan. Kirjastotoimi lupaa suljettavien pikkukirjastojen nykykokoelmat lähikouluille lasten ja opettajien käyttöön. Mutta pilkanmaalaiset eivät haluaisi luopua kirjastotilasta.

- Kyläläisten kannalta sulkeminen on harmiteltava asia. Jo vuosi sitten aloimme aktiivisten kyläläisten kanssa puhua, että täällä tarvitaan nuorten kokoontumistila. Tämä olisi nuorille loistava paikka kokoontua ja pelailla iltaisin valvonnan alla tai kyläläisille pitää kerhoja, Pilkanmaan koulun rehtori Vesa Parvinen visioi.

Kirjastoväki: "Keskusta tarvitsee uuden pääkirjaston."

Kymmenen kilometriä Pilkanmaasta etelään Kouvolan pääkirjasto painii päinvastaisten ongelmien kanssa. Kirjastotoimen johtaja Merja Sali näyttää alakerran ainoaa kokoontumistilaa, jossa on pöytä ja tuolit ja seinällä ryijy.

- Ei tämä riitä asiakkaille jotka haluavat pitää ryhmätyöpalavereita läppärit edessään ja dataheitintä seuraten. Puhumattakaan siitä, että edes tietäisimme, millaisia palveluja kirjastonkäyttäjät tulevaisuudessa tarvitsevat. Nykyinen 40-vuotias kirjasto ei pysty palvelemaan uudenlaisia asiakkaita, vaikka hyllykirjaston puoli uusitun katon alla onkin mukava jo nyt.

Sali sanoo, että mediamaailma muuttuu, ja kirjastojen on löydettävä aktiivinen suhde käyttäjiin. Edes kirjastoväen ammattitaito ei yksin riitä suunnittelemaan uuden aikakauden kirjastoa.

- Kouvolaan tarvitaan 2000-luvun keskustaelementti luomaan modernia kirjastoa. Minusta olisi upeaa, jos Kouvola etsisi suunnitteluryhmän, jossa olisi tulevaisuudentutkijoita, nuoria arkkitehteja, ettei oltaisi pelkästään kirjastoväen suppean asiantuntemuksen varassa. Haluan, että tähdätään tulevaisuuden keskustan kaupunkikirjastoon myös Kouvolassa eikä vain pääkaupungissa.

Mahtuisiko verkkotietoajan kirjasto nykyisiin tiloihin?

- Jos täältä talosta kysytään, niin olisi parempi rakentaa kokonaan uusi, Merja Sali sanoo.

Johtokunta linjasi ehdotuksen uusiksi

Sivistyspalvelujen johtokunta poisti suljettavien kirjastojen listalta Utin ja Kääpälän kirjastot torstaisessa kokouksessaan pitkän keskustelun ja äänestyksen jälkeen. Sen sijaan Pilkanmaan ja Huhdasjärven kirjastopalvelut siirtyvät johtokunnan ehdotuksessa kirjastoautoihin.

Johtokunta haluaa myös karsia Kouvolan keskustan kirjastojen lukumäärän kolmesta kahteen. Se ei määritellyt, mikä kirjastoista pitäisi sulkea.

Sen sijaan kirjastoverkkoselvityksen sisältämää ajatusta uudesta pääkirjastosta ei käsitelty lainkaan. Tuotantojohtaja VesaToikan mukaan asia ei edes kuulu varsinaiseen selvitykseen, vaan kaupungin keskustasuunnitelmien tekijöiden on harkittava, mahtuuko uusi pääkirjasto pitkän ajan suunnitelmiin, esim. 40 vuoden päästä toteutettavaksi.

Lähteet: Yle Kymenlaakso / Eijaleena Martikainen

Lue seuraavaksi