Sana on kesäfestareiden vetonaula

Lestadiolaiset ja körtit valtaavat kesällä Pohjois-Pohjanmaan pienet pitäjät. Esimerkiksi Lumijoen kunnan väkiluku kasvaa 35-kertaiseksi Suviseurojen aikaan.

herännäisyys
Kesän 2011 Suviseurojen liikennejärjestelyt ovat poikkeuksellisen haastavia. Liikenne ohjataan pikkuteille tarkan ennakkosuunnitelman mukaisetsi.YLE

Suurin herätysliikkeistä, kirkon valtavirrasta erottuvat lestadiolaiset kokoontuvat pienelle Lumijoelle, jonka väkimäärä Suviseurojen aikaan 35-kertaistuu. Lumijoen 2000 ihmiselle mitoitettu vesilaitos ei tule riittämään 70 000 juhlavieraalle. Parhaillaan kunta etsii kuumeisesti uusia pohjavesilähteitä taajaman länsipuolelta.

Tapahtuman budjetti nousee kolmeen miljoonaan euroon. Alueelle nousee tapahtuman ajaksi muun muassa kaksi päivittäistavarakauppaa.

- Seurojen aikana menee noin 300 000 ruoka-annosta ja 120 000 kahviannosta. Ne tarjotaan toistasataa metriä pitkän ravintolakatoksen alla, joihin ruoka syötetään kuuden keittiökontin kautta, kertoo Lumijoen Suviseurojen päätoimikunnan puheenjohtaja Jorma Vuorma.

SRK:n Suviseurat Lumijoella vaativat 10 000 valmistelevaa työvuoroa ja seurojen aikana 8500 työvuoroa. Talkoisiin osallistuu 1500 henkilöä.

Ruuhkia luvassa

Lumijoen Suviseurat ovat kahdeksan paikallisen rauhanyhdistyksen yhteisponnistus. Erityinen haaste on saada juhlaväki autoineen 170 hehtaarin peltoalueelle pikkuteiden taakse.

Tarkoitus on jakaa autoletkaa tarkan suunnitelman ja navigaattoriohjeiden avulla lännestä ja idästä haarautuvien pikkuteiden kautta juhla-alueelle. Valtion hallinnassa olevaa kriittistä Kankaanpääntietä ei ehditä leventämään kesään mennessä. Sen sijaan lyhyt pullonkaula, yksityistien pätkä 8-tielle levennetään kuuteen metriin.

Alueelle saavutaan kolmen vuorokauden aikana ja pois purkautumiseen menee käytännössä vuorokausi.

Saarnoja ja veisuuta

Ohjelma Suviseuroilla noudattaa perinteistä kaavaa: puhetta ja virsiä. Rauhanyhdistysten 900 sananjulistajan listalta Lumijoelle kutsutaan 60 puhujaa.

Ehtoollismessuun osallistuu 20 000 juhlavierasta, jossa pelkkä ehtoollisen jako kestää kuusi tuntia.

- Meillä on perinteinen seuraohjelma. Seurapuheiden välillä on myös laulutuokioita.

- Usko tulee kuulosta ja tämän vuoksi me pyydämme ja toivomme että seuravieraita tulee laajalta alueelta näihin seuroihin. Alueelle on vapaa pääsy ja kaikki ovat tervetulleita, sanoo Jorma Vuorma.

Körttien koruttomat kekkerit

Suomen pohjoisimpia Herättäjäjuhlia valmistelevaan luentosarjaan on ollut tungosta. Ensimmäinen luento jouduttiin körttiläisten suuren määrän takia siirtämään Oulu-opistosta Karjasillan kirkkoon.

Jos tämä on hyvä enne, Oulun Raksilaan kokoontuu taas kymmeniä tuhansia heränneitä, mukaan lukien kirkon työntekijöitä. Edelliset Oulun Herättäjäjuhlat olivat vuosina 1928, 1960 ja 1983.

Herättäjäjuhlilla veisataan koruttomasti Siionin virsiä ja kuunnellaan hartaasti sanaa. Puheita kehutaan vähintäänkin lyhyemmiksi kuin lestadiolaisilla.

Kirkollinen herännäisyys

Arviolta kolmannes luterilaisen kansankirkon työntekijöistä on ainakin löyhästi herännäisiä. Piispatkin istuvat Herättäjäjuhlien etupenkissä ja pitävät puheita.

Paavo Ruotsalaisen aikaan herätysliike oli protestiliike monella tavalla. Valtiokirkko oli joustamaton ja rähmällään keisarivallan suuntaan. Kirkko pyrki kieltämään yleistä järjestystä uhkaavat seurat. Körttiläiset ovat nykyisinkin kirkon hengellisen omantunnon ääni.

- Kirkossa olevat ristiriidat, se on yksi asia. Viihde ja media on ottanut niin suuren vallan, että nyt tarvitaan vastapainoa.

- Nykyisin ei olla tiukkoja vaan nähtävästi ollaan monen mielestä vähän liian löysiä. Siinä suhteessa herännäisyys kiinnostaa ihmisiä kovasti, arvioi opettaja, Oulun herännäisyyttä tutkinut opettaja Esko Laukkanen.

- Herännäisyys kulkeutui Oulun seudulle lähinnä Savosta, josta tultiin tekemään kauppaa tapulioikeudet saaneeseen Ouluun, mutta myös Niilo Kustaa Malmbergin myötä Pohjanmaalta, kertoo Esko Laukkanen.

Savon suunnalta Paavo Ruotsalainen vieraili Oulussa muutamia kertoja, ainakin 1835 ja 1841, ja sai aikaan laajaa innostusta.

Lähteet: YLE Oulu / Arto Veräjänkorva